• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Blijft het domein .AN bestaan?

 De Nederlandse Antillen hebben sinds 1993 een eigen domeinnaam: ‘.AN’. Dit domein wordt beheerd door de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA). De universiteit zorgt voor de toekenning van het domein en bewaakt het naleven van de bijbehorende regels. Wat gaat er met dit eigen domein gebeuren? Gaat het verdwijnen en moeten we op 10-10-10 overstappen?

 Het .AN domein wordt scherp in de gaten gehouden door de Universiteit. Er bestaan strengere regels voor toekenning dan bij bijvoorbeeld de .COM domeinen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld echt op de Antillen gevestigd zijn, anders krijgen zij een ‘.COM.AN’ domein.

De Antilliaanse eilanden hebben geen individuele domeinnamen, maar kunnen allemaal het .AN domein gebruiken. Er bestaat nog geen lokaal alternatief voor dit domein. Aruba heeft al wel haar eigen domeinnaam: ‘.AW’. Dat domein staat voor Aruba West Indies. De domeinnamen worden gemaakt op basis van de International Country Codes . Dat zijn de codes waarop  domeinnamen van landen worden gebaseerd. De domeinnamen worden gemaakt op basis van de ‘ISO alpha-2’ code,  een tweecijferige code.  

 De nieuwe domeinnamen voor Land Curaçao zijn  een onderwerp van discussie want de meest logische domeinen zijn niet of niet meer mogelijk:  ‘.CU’ is voor Cuba, ‘.CR’ voor Costa Rica en  ‘.CA’ voor Canada. Er wordt binnen de Eilandsraad en kennisplatforms wel gesproken over een mogelijke ‘.CW.’ Maar er staat nog geen code vast.

 Magdalis Bakboord van het Computer Centrum van de UNA, de beheerders van het Antilliaanse domein, laat weten dat het domein ‘.AN’ voorlopig blijft bestaan.  “Er zijn gesprekken over de toekomst van het domein maar er is nog niets besloten. Voorlopig blijft .AN gewoon nog bestaan.” In totaal zijn er zo’n 800 Antilliaanse domeinnamen geregistreerd. De eigenaren mogen deze domeinen voorlopig dus behouden. Waaronder Google, Youtube en Visa.

www.versgeperst.com