• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Wat wordt de nieuwe landcode van Curaçao?

Om te bellen naar Bonaire toets je +599 (7), Saba +599 (4), Sint Maarten +599(5),  St Eustatius +599(3)  en Curaçao heeft +599(9). Het is inmiddels een gewoonte geworden, maar wat gaat er gebeuren na 10-10-10? Blijven de Antilliaanse landcodes bestaan of komen er nieuwe codes?

Nieuw systeem
Op  Curaçao en de BES-eilanden is er nog niet veel gezegd over de ‘countrycodes’.  Sint Maarten heeft al wel bekend gemaakt  haar ‘code’ te veranderen, naar het Noordamerikaans Nummeringsplan (NANP). Straks beginnen de telefoonnummers daar met  +1 721. Het is de bedoeling dat deze code na 10-10-10 in werking treedt. Onder andere Jamaica en Trinidad en Tobago gebruiken dit systeem al. Ze kiezen dus niet voor het op Zuid-Amerika gebaseerde ‘5’ dat de Antillen momenteel hebben. De kosten om naar Sint Maarten te bellen kunnen daarom hoger uitpakken dan voorheen. Het tarief voor NANP nummers varieert per gebied.  Wat de precieze kosten vanuit Curaçao worden, is nog niet zeker.

Afweging
Wat gaat er gebeuren op Curaçao? Moet iedereen straks snel wennen aan een nieuwe code of blijven de oude codes bestaan? Waarnemend directeur Eddy Rhuggenaath van het Bureau Telecommunications and Post geeft het antwoord. “ Sint Maarten heeft aansluiting gezocht bij de Amerikaanse landcodes. Onze afweging is dat de nadelen van verandering groter zijn dan de voordelen. Daarom is besloten dat Curaçao en de BES-eilanden voorlopig dezelfde codes blijven gebruiken. Dit is veel efficiënter en veranderen kost veel geld. Een nieuwe landcode lijkt mooi en makkelijk, maar dat is het niet. Niemand zit er op te wachten.”

www.versgeperst.com