• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nog altijd bestaat er onduidelijkheid over de toekomst van de Isla en BOO. De huidige financiering van de raffinaderij loopt tot 2014, terwijl het contract met het Venezolaanse PdVSA pas in 2019 ten einde komt. Voor de komende jaren moet er nog zo’n 25-50 miljoen gulden in de raffinaderij gepompt worden.

Onlangs zijn de Refineria di Kòrsou (RdK) en Marubeni en Mitsubishi overeengekomen dat RdK de aandelen van deze bedrijven voor het symbolische bedrag van 1 dollar overneemt. De Japanse bedrijven bleken onvoldoende geïnteresseerd te zijn in het investeren in de raffinaderij. Het overleg tussen beide partijen moet voor 30 september afgerond zijn, het papierwerk voor de overname moet voor 15 november gereed zijn.

Verantwoordelijk
Na de overname beschikt RdK over 51 procent van de aandelen in de raffinaderij. Aqualectra blijft verantwoordelijk voor de overige 49 procent van de aandelen. Vanaf de overname zal de BOO-centrale alleen nog in handen zijn van Curaçaose overheids-NV’s. Hierdoor is de Curaçaose overheid voortaan indirect verantwoordelijk voor de energievoorziening op ons eiland.

Investeringen
Om de komende jaren stabiliteit en continuïteit bij de raffinaderij te waarborgen, schat de RdK dat er nog zo’n 25-50 miljoen geïnvesteerd moet worden door de overheid en haar NV’s. Een probleempunt is echter wel dat de investeringen geen weggegooid geld moeten zijn. “Er zijn investeringen nodig en die willen wij ook doen, maar het moet een oplossing zijn die goed is voor het milieu en de economie”, vertelde gedeputeerde van Economische Zaken Rudney Garmes eerder tegenover Versgeperst.com.

Toekomst
Als grootste afnemer van energie, water, stroom en geperste lucht zal Isla een grote rol gaan spelen in de exploitatie van de BOO-centrale. De raffinaderij kan op deze manier optimaal het belang van Curaçao dienen. Tegelijkertijd wil het Venezolaanse PdVSA het beste voor haar eigen land. De betrokken partijen zullen dus op zoek moeten naar een win-winsituatie. “We gaan het contract induiken en kijken wat we daar aan kunnen gaan doen”, vertelt Garmes. “We zullen alles bij elkaar zetten en analyseren. Wij gaan voor de beste beslissing voor het volk. Wij willen een raffinaderij waar iedereen blij mee is”, besluit Garmes.

www.versgeperst.com