• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Diverse politici hebben ontzet gereageerd op de geruchten over afgeluisterde telefoongesprekken door de politie en de vorige regering. De lokale krant Vigilante bracht dit nieuws gisteren naar buiten. Anonieme bronnen bij de politie zouden de geruchten bevestigd hebben.

Volgens de krant zouden criminelen maar ook politici, advocaten en mensen van de media afgeluisterd worden in speciale tapkamers bij het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en bij Infodesk. Ook bij de militaire kazerne Suffisant en marinebasis Parera zouden illegaal telefoongesprekken afgetapt zijn.

Parlementaire enquête
Voormalig minister van Justitie David Dick heeft geschokt gereageerd op de verhalen. De ex-minister ontkent dan ook zijn betrokkenheid bij de zaak. Dick stelt dat er bij onrechtmatig handelen een parlementaire enquête plaats moet vinden. Volgens de voormalige minister moet het vrij eenvoudig zijn om uit te zoeken of er sprake van onrechtmatig handelen is; er worden tenslotte van alle taps ‘trailrecords’ bijgehouden.

Telefoons debuggen
Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels klaagt al jaren over het feit dat hij wordt afgeluisterd. De politicus heeft echter nooit aangifte gedaan, omdat hij naar eigen zeggen over onvoldoende bewijs beschikt. Wiels is inmiddels overgestapt op een speciaal soort telefoon die kan aangeven dat je getapt wordt. Op dat moment kun je de telefoon meteen laten debuggen, aldus de PS-lijsttrekker.

Wetboek
Artikel XIV van het Wetboek Strafvordering Nederlandse Antillen geeft precies aan binnen welke grenzen er momenteel afgeluisterd mag worden. Het tappen van telefoons blijkt alleen toegestaan met een schriftelijke machtiging van een rechter-commissaris. Een dergelijke machtiging kan alleen verkregen worden bij een ernstige verdenking van een strafbaar feit. Bovendien is een machtiging voor het afluisteren van gesprekken slechts voor veertien dagen geldig. Bij een misplaatste verdenking dient de machtiging direct ingetrokken te worden door de rechter-commissaris.

www.versgeperst.com