• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Sobrano (PS) laat van zich horen. Gedeputeerde René Rosalia waarschuwde voor  Curaçaoënaars die ‘hun eigen cultuur verloochenen’ en adviseur Jules Eisden eist dat gouverneur Frits Goedgedrag zich terugtrekt, omdat hij niet op Curaçao geboren is. De uitspraken leveren hen veel kritiek op.

Rosalia opende afgelopen weekend de Siman di Kultura. Tijdens zijn speech sprak hij zijn mening uit over de Curaçaose cultuur en de in zijn ogen ‘bedreigingen’ hiervan. Zo waarschuwde hij voor de ‘Nederlandse’ onderdrukking en Curaçaoënaars die in Nederland studeren en zo hun cultuur verloochenen. Ook ziet hij Curaçaoënaars met multiculturele opvattingen als een bedreiging voor de cultuur. De gedeputeerde wil een Afro-Curaçaose cultuur die zich afzet tegen de onderdrukking en negatieve invloed van Nederland.

Niet geschikt
Jules Eisden is van mening dat de huidige gouverneur Frits Goedgedrag moet aftreden. Als reden geeft hij in de eerste plaats dat de gouverneur niet geboren is op Curaçao. Ook vindt Eisden dat de gouverneur recentelijk niet voor de belangen van burgers is opgekomen. De waarnemend gouverneur is volgens het PS-lid eveneens niet geschikt, omdat zij getrouwd is met een in Nederland geboren, blanke man.

Gevaarlijk
De uitspraken van de Pueblo Sobrano-leden vallen niet bij iedereen in goede aarde. Voormalig Maduro Bank bankier Lionel Capriles noemde de opmerkingen over de gouverneur op Radio Z-86 ‘zeer gevaarlijk’. Hij vraagt de nieuwe coalitie MFK/PS/MAN niet toe te staan dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van iemands geboorteplaats of afkomst. Capriles zegt ook ‘zeer bezorgd’ te zijn over dat voortaan alleen de afro-Curaçaose cultuur nog zou mogen meetellen en er geen plaats meer is voor minderheden.

Dezelfde nationaliteit
Ook de politieke partij PAIS keurt de meningen van Rosalia en Eisden af. PAIS laat weten dat zij een gevaarlijke tendens van discriminatie op basis van kleur en afkomst ziet. Hiermee doelen ook zij op de aanval op de gouverneur en waarnemend gouverneur. PAIS roept iedereen op zich af te vragen ‘welk recht de racistische zwarte heeft om kritiek te uiten op de racistische blanke’. PAR-lid Omayra Leeflang wijst erop dat alle inwoners van het Koninkrijk dezelfde nationaliteit hebben. Volgens Leeflang hebben de racistische uitlatingen als doel haat te creëren en mensen tegen Nederland en Nederlanders op te zetten. Op deze manier denkt PS de weg naar onafhankelijkheid makkelijker en sneller vrij te maken.

9 reacties op “Uitspraken PS vallen slecht”

 1. Jammer dat we hier niets meer van horen!

 2. Wat is Schotte stil….

  Wat is Schotte stil..

  maarja hij zal ook wel moeten oprotten van de ps.. hij is veel te wit!!!

 3. zo wordt de bevolking ingekrimpt naar 40000 mensen en moeten 120000 mensen opkrassen. Te gek voor woorden …
  Eisden is een limburgse naam !!! dus hij moet terug naar der limburgen !!

 4. ENGE ONTWIKKELING:
  Hoop dat zowel coalitie- als oppositiepartijen gezond verstand gaan gebruiken en deze discriminatie onvoorwaardelijk afkeuren. Laten we onze energie liever steken in een mooie toekomst voor Curacao!
  Uitspraken terugnemen of excuses aanbieden lijkt me de enige weg voor deze “heren”.

 5. Wat is dit ???
  Kijk naar nederland Wilders en zijn PPV en op Curacao met de SP
  Wat zijn deze mensen met ons van plan ??
  Het enige wat ze doen met hen gescheeuw is angst verwarring en verdeeldheid zaaien
  Jammer en wat willen ze er mee bereiken: een Nederland voor nederlanders en een Curacao voor Curacaonaren ??
  Maar wat zijn Nederlanders en Curacaonaren ?
  Er zijn bruine Nederlanders en blanke Curacaonaren dus wie kan dit uitleggen
  Wat wel op valt is dat bruin en blank allebei met een B begint dus beide gelijk
  Hou hier mee op heren
  En leer van het verleden A.U.B.

 6. Ja , maar kijk maar eens naar de vergelijking :

  WIELS
  WILdErS

  2 letters verschil ( d en r )

  Dan krijg je dit soort gekkigheid.

 7. Wat een enge mensen in die partij, dat doet me denken aan wat vlak voor de tweede wereldoorlog in Duitsland gebeurde. Maar deze zichzelf politici noemende lieden hebben dat gedurende hun lagere school vast niet meegekregen.

 8. “en Curaçaoënaars die in Nederland studeren en zo hun cultuur verloochenen”

  Meent ie dit nou echt??????? Dus met andere worden, beperk je tot de weinig, en in verhouding kwalitatief lagere, opleidingen die hier op het eiland worden aangeboden????

  Ja…. zo ga je als land echt erop vooruit…….

 9. Hmm vraag me af wanneer de PS dan Ivar Asjes wegstuurt dat is ook deporteerd want hij heeft in NL gestudeerd en is geen afro-Curacaoenaar.. En waarom werken ze samen met Schotte.. dat is ook geen Afro-Curacaoenaar.. en waarom werken ze samen met Cooper.. die is niet getrouwd met een donkere yu di korsou en mw Eisden ziet er ook niet Afro-Curacaoenaar uit…