• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Plasterk: ‘Nederlands moet instructietaal blijven’CURAÇAO – Het Nederlands moet dé instructietaal blijven in het onderwijs binnen het Koninkrijk. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vindt dat een vereiste. Op die manier beginnen Antilliaanse studenten beter toegerust aan een studie in Nederland.

Minister Plasterk hield zijn pleidooi voor de Nederlandse taal op een bijeenkomst van de Vereniging Antilliaans Netwerk. “Op korte termijn zijn er veel mensen van de Antillen die hoger onderwijs in Nederland willen volgen. Dat is natuurlijk prima, maar het onderwijs is grotendeels in de Nederlandse taal. Dat blijkt nu in de praktijk wel eens lastig”, aldus Plasterk.

Samenhang door taal
Op de lange termijn ziet hij taal ook als een middel om de onderlinge samenhang in het Koninkrijk te ondersteunen: “Bij het gevoel dat we ‘samen iets hebben binnen het Koninkrijk’ speelt taal een grote rol. Dat gevoel kan verdwijnen als steeds meer mensen uit omliggende (Zuid-)Amerikaanse landen zich op de Antillen gaan vestigen. Of als de eilanden zich meer op die landen gaan richten. Dat vind ik een punt van zorg.”

Communicatie
Magda Rafael van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) vindt het vanzelfsprekend dat communicatie tussen de groepen goed moet zijn. Maar dat hoeft volgens haar niet alleen in het Nederlands te zijn. Ook het Engels en het Papiaments zijn volgens haar belangrijke talen. “Als Nederland internationaal bezig wil zijn, dan verwacht je dat het onderwijs in het Engels meer gestimuleerd zou worden.”

Pijnlijk
Claudette van Trikt, HBO-docent en vertegenwoordiger van Arubaanse studenten in Leiden, is verrast – en een beetje boos- door de opmerking van Plasterk dat de hoge uitval onder Antillianen die in Nederland gaan studeren te wijten zou zijn aan taalproblemen: “Het is bekend dat ook Nederlandse havisten die naar het HBO gaan de Nederlandse taal slecht beheersen. Ik vraag me dus af of de minister misschien met twee maten meet.” Voor Van Trikt is het ‘pijnlijk’ om te horen dat Plasterk de rol van het Nederlands zo centraal stelt voor de BES-eilanden: “Wil je ze daar dan losrukken van het Caribische gebied en er Nederlanders van maken? De minister moet nadenken voor hij zulke gedurfde uitspraken doet.”

BRON: Wereldomroep

2 reacties op “Plasterk: ‘Nederlands moet instructietaal blijven’”

  1. Nou plastkerk heeft wel een punt hoor.
    En schreeuwen dat de Nederlanders ook slecht zijn in nederlands is wel heel kinderachtig.

  2. Weer zo´n ondoordachte opmerking van een HBO afgestudeerde. Zelf ben ik ook HBO opgeleid en wat ik mis op deze opleiding is een training helicopter vieuwing. Dus de realiteit zonder je persoonljke emotie s te benaderen en te analyseren.. Is bijna onmogelijk maar wel een must. Dan praat je op een hoger niveau. Ik geef minister Plasstek 100% gelijk. De vergelijking dat er ook nederlanders hun eigen taal slecht beheren is als een bom gooien omdat andren het ook doen. Als de trek naar Nedeerland blijft van studenten naar Nederland is dit een must. In Nederlanf leeft nog steeds de gedachte dat men op mijn eiland ook nederlands gesproken word maar het tegendeel is waar. Men begrijpt deze moeilijke taal amper laat staan praten. Het wordt tijd dat wij als jioe di Corsow eens leren dat hoe meer talen je beheerst des te beter het is voor iedere stap die je doet in het leven. Een goed voorbeeld zijn de chinezen die na enkele weken op Curacao de taal goed kunnen spreken. Ik schaam me rot als ik zelfs zie dat onze gevolmachtigde minister in Nederland niet goed uit zijn woorden komt wanneer hij)als hij tenminste iets zegt naar de juiste woorden en zinsopbouw moet zoeken. Willen wij als jioe di Corsow overal als minderen gekwalificeerd worden omdat wij de ontwikkelingen in de wereld niet kunnen volgen moeten wij vooral emtioneel en niet rationeel reageren met kortzichtige reactie als de mevr. hierboven.

    Vreemde talen zullen wij nooit voor 100% beheersen maar 99% is genoeg om mee te kunnen praten.

    Wat mij betreft stof tot nadenken.