CURAÇAO – Aqualectra heeft het jaar 2009 met een forse winst afgesloten, blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf. Het nutsbedrijf maakte vorig jaar in totaal 24,4 miljoen gulden winst. In 2008 hadden zij nog met een verlies van ruim 17 miljoen gulden te kampen. De winst is met name te danken aan gedaalde productiekosten.
Het bedrijf heeft de winst aan verschillende factoren te danken. Zo steeg de afzet van zowel water als elektriciteit met zo’n 3,2 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit kwam door een lichte stijging in het aantal huishoudens. Daarnaast waren de productiekosten in 2009 veel lager dan in 2008. Door kleinere schommelingen in brandstofprijzen daalden de productiekosten van Aqualectra met ruim 56 miljoen gulden.
Tariefverhoging
Tevens vond er in 2009 een kleine tariefverhoging plaats voor de elektriciteit. Hier is echter geen winst uit voortgekomen volgens het bedrijf, aangezien het tarief voor water juist verlaagd werd met een groter bedrag.
Leuk voor Aqualectra, maar het is de consument die deze “winst” betaalt.
Laten ze maar eens investeren in een nieuwe desalinatie installatie, die economischer werkt en meer drinkwater voor minder geld oplevert. Of iets doen aan de regematige eclectrische black-out’s, omdat de 100 jaar oude en stinkend vieze Isla weer eens op moet starten.
In uw artikel over de toekomst van Isla werd gesproken van 1 miljard gulden opbrengst aan loonbelasting. Als alle 400 werknemers van Isla 100.000 gulden per jaar verdienen (doen ze niet) en de directie 10 miljoen (doen ze dat?) zijn de loonkosten 410 miljoen per jaar. Bij 20% loonbelasting is dat 82 miljoen belastingopbrengst. Dat is nog slechts 918 miljoen minder dan dat genoemde 1 miljard NAF. Etalage maken heet dat.
Wat gaan de al jaren teveel betalende klanten hiervan merken?? De toch al gigantisch hoge tarieven zullen wel verder omhoog gaan. Duurzame energie heeft de toekomst!!! Ga daar eens aan werken, dan kunnen de tarieven nog verder omlaag.
Ahhh…dan kunnen eindelijk de torenhoge tarieven omlaag nadat ze flink investeren in duurzame energie en het voorkomen van buitensporig leiding verlies…of duurzame energie subsidiëren zodat de klant hun eigen gemaakte stroom kan terugleveren…hoeft er niet meer zoveel geïnvesteerd te worden…