CURAÇAO- Aqualectra wil de prijzen van het water omhoog gooien vanwege de stijgende brandstofkosten. Het Eilandgebied Curaçao is het hier niet mee eens en weegt de zwaardere maatschappelijke belangen af tegen de verhoogde productiekosten. Vandaag stonden ze tegenover elkaar in de rechtbank om hun zaak te bepleiten. De rechter doet dinsdag 4 november uitspraak.
In het kort geding dat vrijdag diende eiste Aqualectra van de Eilandraad dat zij instemden met een verhoging van de waterkosten. Aqualectra vindt dat gerechtvaardigd vanwege de fors gestegen brandstofprijzen. Directeur Anthon Casperson voelt als burger mee met de bevolking. “Ik ben ook gewoon een inwoner van Curaçao, ik krijg ook een hogere waterrekening en dat vind ik niet leuk. Maar ik ben ook directeur van Aqualectra en in die functie moet ik dit gewoon doordrukken. Ik ben me bewust van de gevolgen.”
De rekening op de mat
Aqualectra wil het watertarief verhogen met 7,5 procent. Zo’n 12 burgers voelden zich zo betrokken bij hun stijgende Aqualectrarekening dat zij zelf een kijkje kwamen nemen in de rechtszaal. “Wij krijgen weer een hoge rekening op de mat. De benzineprijzen zijn gestegen, mijn gasrekening is omhoog en de prijzen in de supermarkt gaan ook omhoog!” Mevrouw Altagracia maakt zich heel erg bezorgt. “Van welk geld moet ik straks nog gaan eten?”
Ook het Eilandgebied maakt zich daar zorgen om. Volgens het Eilandgebied blijken er uit recente cijfers dat al 3000 huishoudens afgesloten van water en gas zijn omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Dat aantal blijft alleen nog maar stijgen met de verhoogde waterrekening.
Lekkende leidingen
Aqualectra verdedigt de verhoging niet alleen met de brandstofprijzen, ze zeggen ook niet meer te kunnen investeren in de lekkende leidingen. En juist die leidingen lijken een key issue in deze zaak. Het nutsbedrijf verliest zo’n 35 miljoen gulden omdat de kilometers waterleiding die op het eiland liggen lekken. Zij hebben naar aanleiding van externe adviezen een plan opgesteld om dat te verminderen. Daar moeten ze wel veel geld in investeren. Door de frustraties van de overheid op het gebied van de verhoging draaien ze zo veel verlies dat ze die investeringen stil hebben moeten zetten. Uiteindelijk draait de rechtzaak allemaal om het zogenaamde Vantage rapport. Het Eilandgebied kreeg hier geen inzage in, terwijl daar belangrijke adviezen met betrekking tot de efficiency van het nutsbedrijf in staan. Het rapport wordt door Aqualectra zelf bekritiseerd en mag van de Raad van Bestuur niet openbaar gemaakt worden. Aqualectra stelde zelf ook een tegenrapport op waar ‘onwaarheden, geschreven in het rapport, bestreden worden’. Aqualectra weigert het rapport dus aan het Eilandgebied te geven en het Eilandgebied stelt geen keuze te kunnen maken over de verhogingen zonder dat rapport.
Weinig interesse
De rechtzaak diende oorspronkelijk vorige week vrijdag. Toen kwam de overheid een dag daarvoor met nieuwe productiestukken waardoor de zitting werd verschoven naar 24 oktober. Ook ditmaal was de inzet van de overheid niet optimaal. Toeschouwer Mnr. Martez vindt het ‘net lijken of ze het allemaal niets kan schelen’, er was dan ook niemand van de overheid zelf aanwezig.
[…] 4 maanden lang waren we druk in de weer op het kleine eiland. Verslaggeving, productie, teksten schrijven, ontwikkelen van een website, foto’s maken, filmpjes, rubrieken en radio reportages maken. […]