• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Wat gebeurt er op Curaçao met de huidige wetgeving?

Op de Nederlandse Antillen gelden momenteel de Antilliaanse wetten. Minister van Justitie Magali Jacoba maakte zich begin dit jaar sterk voor handhaving van de cassatiemogelijkheid in rechtszaken bij de Hoge Raad der Nederlanden. Daarvoor is het wel belangrijk dat de wetten in de nieuwe landen in de toekomst niet te veel uiteen gaan lopen. Wat zal er na 10-10-10 gebeuren met de wetgeving?

Aanpassen of vervangen
“Ook na 10-10-10 blijven de meeste wetten van kracht in de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten. De wetten blijven bestaan totdat een land tot de conclusie komt dat een bepaalde wet aangepast moet worden of moet worden vervangen”, vertelt Lisbeth Hoefdraad, president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Prioriteiten stellen
Op die manier zullen Curaçao en Sint Maarten straks dus eigen wetten maken.“De landen zullen daartoe uiteraard pas overgaan als ze dat nodig vinden. Wat er dus in de toekomst zal worden aangepast of veranderd, is heel moeilijk te zeggen. Curaçao en Sint Maarten zullen hierin hun eigen prioriteiten stellen. Dat is puur een politieke keuze. ”

Aruba
Volgens Hoefdraad is de situatie rond de wetgeving te vergelijken met de afsplitsing van Aruba uit het Antilliaanse staatsverband in 1986. “Aruba heeft nu een eigen pakket van wetgeving, maar veel in de wet is nog steeds hetzelfde als in de Antilliaanse.”

Gelijkluidend
Naast wetten zoals de belastingwetgeving die ieder land zelfstandig kan aanpassen bestaat er een beperkt aantal zogenaamde eenvormige landsverordeningen, zoals het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. “Tussen de landen is overeengekomen dat deze wetten gelijkluidend zullen blijven. Dat is om de verschillen in wetgeving niet al te groot te maken.”

1 reactie op “Hoe zit dat nou eigenlijk?”

  1. Je eigen broek ophouden, ik laat me graag verrrassen. De afgelopen jaren hebben de dames en heren in het bestuurskantoor van alles wat niet hun eigen bankrekening betrof alleen maar een grote puinhoop gemaakt. Als het hersenloze gebral van de laatste weken de toon zet heb ik weinig tot geen hoop, zeker als Nederland het land (zoals de dames en heren notabene zelf zo graag wensen) nu echt los gaat laten.