DEN HAAG – Na meer dan vijf jaar onderhandelen is het nu definitief: Curaçao wordt een eigen land. In Den Haag werd tijdens de Slot-Ronde Tafel Conferentie de afronding van het staatkundige hervormingsproces binnen het Koninkrijk der Nederlanden definitief.
Door de ondertekening van het akkoord door Conferentievoorzitter Jan-Peter Balkenende en vertegenwoordigers van Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao, Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt het land de Nederlandse Antillen opgeheven per 10 oktober 2010. Over de aangenomen motie van VVD’er Bosman over de toelatings- en terugkeerregeling voor Antillianen en Arubanen is het niet meer gegaan tijdens de Conferentie. Het goede gevoel moest overheersen.
Trots
Als vertegenwoordiger van de delegatie van de Nederlandse Antillen liet Emily de Jong-Elhage weten vooral trots te zijn op dit resultaat. “Veel mensen dachten dat we 10-10-10 niet zouden halen, maar dat hebben we toch gedaan. We gaan op een goede manier uit elkaar.” Ze vindt het wel jammer dat ze Curaçao niet zelf de nieuwe landsstructuur in kan leiden. “Maar dat staat los van vandaag, ik heb mijn missie volbracht.”
Conferentie
De Slot-Ronde Tafel Conferentie werd door de vertegenwoordiger van de aanstaande landen en bijzondere gemeentes gebruikt om elkaar te feliciteren met het resultaat van vijf jaar onderhandelen. Zoals bekend worden Curaçao en Sint Maarten landen binnen het Koninkrijk, terwijl Saba, Sint Eustatius en Bonaire omgevormd worden tot bijzondere gemeentes. Namens Curaçao voerde gedeputeerde van Staatkundige Structuur Sheldry Osepa het woord. Hij bedankte met klem staatssecretaris Ank Bijleveld voor haar bijdrage in het proces. PS-voorman Hermin Wiels was (zoals hij van tevoren al had aangekondigd) niet aanwezig bij de Conferentie. Zijn collega’s Gerrit Schotte (MFK) en Charles Cooper (MAN) waren wel in Den Haag.
Toekomst
Alle delegaties keken met blije gezichten naar de toekomst. Voorzitter van de Conferentie, demissionair minister-president Balkenende, benadrukte nog maar een keer dat dit niet het einde is van de samenwerking tussen de eilanden. “We hebben een goede basis gelegd voor een mooie toekomst. Op z’n tijd waren er flinke discussies, maar deze zijn altijd met respect gevoerd en dat is nodig voor een goede samenwerking in het heden.” De Jong-Elhage sloot zich hierbij aan: “We gaan niet helemaal uit elkaar, maar je moet het zien als de tekst op het monument in de Fokkerweg; we doen dit steunend op eigen kracht.”