• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

EilandsraadCURAÇAO – De nieuwe Eilandsraad heeft vannacht de veel besproken Staatsregeling aangenomen. Dit houdt in dat de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gewoon door kan gaan.

Deze grondwet voor het nieuwe land Curaçao werd aangenomen met 15 stemmen voor en 6 tegen. De Staatsregeling werd half juni niet door een vereiste tweederde meerderheid aangenomen, waardoor de Eilandsraad werd ontbonden en er vorige week verkiezingen plaatsvonden.

RTC
Nu het document alsnog is aangenomen, is de weg vrij voor de slot-Ronde Tafel Conferentie (RTC) komende donderdag in Den Haag. Daar moeten de staatkundige afspraken met Nederland ter opheffing van het Antilliaanse staatsverband bekrachtigd worden.

Meer autonomie
Na de Staatsregeling heeft de Eilandsraad vannacht ook een raadsbesluit aangenomen, waarin de Curaçaose delegatie aan de RTC de instructie krijgt om meer autonomie ten opzichte van Nederland voor het toekomstige land te garanderen. Zo moet er een duidelijke beëindigingsbepaling komen voor de consensusrijkswetten die Curaçao op bepaalde punten onder curatele stellen, en vooralsnog tot in het oneindige kunnen worden verlengd.

Verborgen agenda
De nieuwe coalitie wil bovendien een procedure starten tot wijziging van de zojuist aangenomen Staatsregeling. Aan de veranderingen moet een referendum voorafgaan. Via het raadsbesluit wil de coalitie kritische kanttekeningen plaatsen bij de door PAR uitonderhandelde afspraken. Als oppositie verwijt PAR het nieuwe bestuur om bezig te zijn met een verborgen agenda om tot complete onafhankelijkheid voor Curaçao te komen, buiten het Koninkrijk.

2 reacties op “Staatsregeling aangenomen”

  1. Heeft Wiels toch ingebonden.. boel geschreeuw om niets.. zwak hoor ik dacht dat hij meer ruggegraat is maar hij is gewoon als de anderen.. zakkenvuller!

  2. proficiat