• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Waar gaan onze regering en parlement straks zitten?

Vanwege de aankomende ontmanteling van de Antillen verdwijnen de Staten en valt er dus een bestuurslaag weg. Wat verandert er daardoor logistiek gezien voor onze landvertegenwoordigers? Waar komt ons eerste Curaçaose regering en parlement straks te zitten en wat gebeurt er met het Statengebouw op het Wilhelminaplein?

Huur opgezegd
Om de verhuizing van de politiek in goede banen te leiden is een speciale huisvestingscommissie ingesteld. De eerste beslissing is al bekend. Het parlement blijft in het huidige Statengebouw bij het Hof van Justitie. Hetzelfde geldt voor de regering van het land Curaçao. Fort Amsterdam is ook na 10-10-10 het regeringscentrum. Het gehuurde complex van de Eilandsraad is na de verzelfstandiging van Curaçao overbodig.

Drukke tijd
Waar de ministeries zich gaan huisvesten is nog onbekend. “Wel is het zeker dat een aantal ministeries sowieso in Fort Amsterdam komt te zitten. Het is de bedoeling dat de andere ministeries zo dicht mogelijk bij Fort Amsterdam gaan zetelen. Het is een drukke en hectische tijd. Maar hopelijk hebben we nog voor 10-10-10 duidelijkheid”, vertelt gedeputeerde van Staatkundige Vernieuwing Zita Jesus-Leito.

Parkeren
Parkeerruimte voor de politici en landsambtenaren is er voldoende meent Jesus-Leito. “Ze hebben genoeg mogelijkheden. Er kan worden geparkeerd in Fort Amsterdam en bij het Wilhelminaplein. Bovendien is er veel parkeerruimte bij het Waaigat.” De staatkundige vernieuwing biedt ook meteen de gelegenheid om een inventarisatie te maken van al het meubilair en kantoorruimte dat nog beschikbaar is. “Naar aanleiding van deze informatie gaan we bekijken wat we nog extra nodig hebben.”

Clusteren
Als we de ‘verhuizing’ vertalen naar de burgers is centralisatie volgens Jesus-Leito een van de prioriteiten. “Het is ons streven dat de burgers niet van hot naar her moeten voor de verschillende overheidsdiensten. We willen de diensten zoveel mogelijk clusteren.”

www.versgeperst.com