CURAÇAO – Veertig Antilliaanse risicojongeren staan binnenkort in Nederland op de planken met een theatervoorstelling. Zij hebben deelgenomen aan het driejarige project Up, Up, Up! Het is een project van stichting Mytikas. Directeur Imro Blom: “Drie jongeren gaan door naar reguliere toneel- of musicalopleidingen.”
Mytikas is een stichting die zich bezighoudt met het bestuderen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van werk, schooluitval, criminaliteit en communicatie. De veertig jongeren zijn in 2005 in het project terecht gekomen via scholen, jeugdzorg of politie.
Op het podium
Drie jaar lang kregen ze les in drama, zang, dans en presenteren. Blom: “Natuurlijk waren we met theater bezig, maar ondertussen bekeken we met hen de werk- en opleidingsmogelijkheden. Vaak zaten ze wel op school, maar ver onder hun niveau. Meestal is niet het denkniveau het probleem, maar het gedrag.”
Talent
Mytikas had nauw contact met de scholen. “Als we hoorden dat ze zich misdragen hadden op school spraken wij ze daar op aan. Keer op keer, blijven opvoeden.” Volgens Blom heeft dat zijn vruchten afgeworpen. “Ik kan tal van voorbeelden geven van jongeren die tijdens Up, Up, Up! aan het werk zijn gegaan of die in opleidingsniveau zijn gestegen. Drie jongeren van deze groep gaan zelfs door dit project naar reguliere toneel- of musicalopleidingen.”
Afloop
Zullen de jongeren niet in een gat vallen als het project na drie jaar afloopt? “Natuurlijk zijn wij er voor verdere begeleiding. Maar er zijn ook tal van jongeren die die begeleiding niet meer nodig hebben. Zij zijn nu zeven dagen in de week met school bezig.”
Voorstelling
De eindvoorstelling van Up, Up, Up! is 2 november. Er worden twee stukken ten tonele gebracht. Het eerste stuk is ‘Romeo en Julia’ in een modern jasje gestoken. In het tweede stuk ‘Het zal je kind maar wezen’ komen thema’s als tienermoeders, abortus, misbruik en het onbegrip tussen ouders en kinderen aan de orde. Zijn de zenuwen bij de spelers al toegeslagen? “De laatste loodjes zijn altijd zwaar en de spanning loopt op. Soms worden teksten nog vergeten maar ik ben er van overtuigd dat het helemaal goed komt.”
Perla di caribe
Kijk hier voor een impressie van een ander project van Mytikas genaamd ‘Perla di caribe’. Het is een serie over een meisje dat van Curaçao naar Nederland verhuist en in een wereld terecht komt van verleidingen, leugens en bedrog. De serie is uitgezonden op de lokale televisie.