• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag de NPA. De lijsttrekker, Carlos Monk geeft uitleg.

Naam: Lista Niun Paso Atras (NPA)
Stroming: socialistisch
Kleur: goud
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 4
Leider:  Carlos Monk
Kandidaten: 16
Jaar opgericht: 2007
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 2

Lista Niun Paso Atras  is opgericht door Nelson Pierre. De partij heeft 2 zetels in de huidige Eilandsraad. De naam van de uiterst linkse partij is gebaseerd op de strijdkreet van Che Guevara: ‘Geen Stap Terug’.

Centraal punt: gratis beter onderwijs
“De inwoners van Curaçao betalen al genoeg belasting. Daarom moet het onderwijs geheel gratis zijn.  Dus geen inschrijfgeld en niet betalen voor dure boeken. Dat zorgt er ook voor dat het aantal drop-outs, zo’n 50 per maand, af gaat nemen”, vertelt Carlos Monk. Volgens de politicus zijn scholen het fundament voor een goede ontwikkeling. Daarom moet er strenger gekeken worden naar het schoolsysteem op het eiland. “Het onderwijs is corrupt en niet toegankelijk genoeg .  De scholen op Curaçao zijn ook niet effectief genoeg. Wij willen dat de jaarrekeningen van de scholen worden onderzocht. Ze krijgen jaarlijks miljoenen guldens, maar er is geen enkele controle op.”

Betere welwaartsverdeling
Het vergroten van de welvaart en sociale ontwikkeling van het volk is een ander streefpunt van de partij. “Wij willen dat er weer zekerheid op werk komt. Deze flexibele arbeidsmarkt is gewoon een moderne slaventijd. Niemand is zeker van werk. Op Curaçao wonen zo’n 40.000 mensen die hun middelbare school niet hebben afgemaakt. Zij verdienen soms minder dan 1500 gulden. Aasgieren van uitzendbureaus misbruiken deze mensen om zelf miljonair te worden. Dat moet worden aangepakt”, vertelt Monk.

10-10-10
“Voor onze partij zijn de Staatkundige vernieuwingen een rekolonisatie. Curaçao wordt straks een kolonie van Nederland. De financiën, justitie, de gevangenis: straks heeft Nederland overal controle over. Dat is geen autonomie.  Als Antillen bepalen we tenminste  zelf de regels, maar na 10-10-10 niet meer. Wij zijn resoluut tegen”,  vertelt de politicus.

www.versgeperst.com