• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag de PNP. De voorzitter, Imro van Wilgen geeft uitleg.

Naam: Partido Nashonal di Pueblo (PNP)
Stroming: Christen-democratisch
Kleur: groen
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 10
Leider:  Humphrey Davelaar
Kandidaten: 29
Jaar opgericht: 1948
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 2

De PNP bestaat al sinds 1948 en is opgericht door Moises Gomez. De partij is een afscheiding van de Katholieke Partij, waarvan Gomez vond dat deze partij te sterk verbonden was met de kerk. De laatste jaren is de aanhang van de PNP enorm gekrompen. De PNP zat in de huidige regeringscoalitie met de PAR. De PNP rekent op een groei van het aantal stemmen tijdens deze verkiezingen, vooral omdat ze erg tevreden zijn met het werk van de PNP-politici tijdens de laatste regeerperiode.

Centraal punt: Een kleine economie en meer veiligheid
“Wij willen een stabiele economie die past bij de werkelijkheid van de Antillen. Een kleine economie die we zelf kunnen dragen. Er moeten economische activiteiten komen, waar alle Curaçaoënaars en dan vooral de jongeren hun brood mee kunnen verdienen en de kwaliteit van de arbeidsplaats op peil houden. Een economie waar iedereen de vruchten van kan plukken”, vertelt de politicus.
Jongeren moeten bij het volgen van een opleiding ook zekerheid hebben op een kwalificatie. “Het moet duidelijk zijn wat een diploma waard is bijvoorbeeld: onze afgestudeerde automonteurs moeten een nieuwe auto kunnen repareren. Zo weten werkgevers wat een school biedt, en kan er overlegd worden. Zo komt er een betere match”, vertelt van Wilgen.
Veiligheid is ook erg belangrijk voor de PNP. “Wij willen zorgen dat de burger zich veilig voelt.  Niet alleen op zware criminaliteit; op groot en klein moet goed worden toegezien. We moeten niet te laks omgaan met door rood licht rijden. Burgers moeten merken dat er toezicht is. Achterstallige boetes moeten geïnd worden, anders denken mensen: I can get away with it”, vertelt de partijvoorzitter.

10-10-10
“Deze datum is voor ons een opsomming van cijfers. De staatskundige structuur is een bolwerk van regels en wetten. We moeten terug naar de werkelijkheid. Het volk weet niet meer wat 10-10-10 is. De juiste manier van regeren moet worden gewaarborgd. Zorgen voor dingen van alle dag: werk, eten en veiligheid. De ontmanteling van de Antillen moet wel worden afgerond zodat we kunnen regeren in zekerheid, want in onzekerheid valt niet te regeren”, besluit van Wilgen.

De PNP heeft geen partijprogramma in het Nederlands beschikbaar

1 reactie op “Kennismaken met de partijen: PNP”

  1. Wil graag contact met mevr. Maria Libetria/Peeters ivm ´n verassing mbt haar overleden echtgenoot, mijn vriend en klasgenoot.