• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stakingen bij de UNA zijn nog steeds in volle gang. Rector magnificus Miguel Goede is nu naar de rechter gestapt om de staking van de leraren van de Algemene en de Sociaal Economische Faculteit te stoppen. Wat vinden de studenten eigenlijk van de situatie op de universiteit?

De docenten zijn het niet eens met de manier waarop rector magnificus Goede de twee nieuwe decanen op de Algemene en de Sociaal-Economische Faculteit heeft benoemd. Ook de Raad van Toezicht zou zich teveel bemoeien met de inhoud en leiding van de universiteit. De rector heeft via een deurwaarder de leiders van de vakbonden Sitek en Abvo de zaak laten betekenen. Daaruit werd duidelijk dat er een kort geding wordt aangespannen tegen Sitek en Abvo. De vakbonden zijn niet blij met deze actie en willen juist persoonlijk met de rector in gesprek gaan.

Studenten
De studenten van deze faculteiten hebben nu al dagen geen les meer. Op het rustige universiteitsterrein sprak Versgeperst.com met de studentes Spaans Mignette en Angelie van de Algemene Faculteit. Mignette was op de eerste stakingsdag voor ‘niets’ naar school gekomen. ”Ik was boos, het is zonde van de benzine. Ze hadden even kunnen bellen”, vertelt de studente.


Mignette (links) en Angelie

Werk afmaken
Volgens de studentes is de manier waarop de nieuwe decanen zijn benoemd niet helemaal netjes. “Ik vind dat de oude decaan Liesbeth Echteld goed werk heeft verricht. Zelfs in de vakanties had ze tijd voor je. Echteld is druk geweest met de accreditatie van onze opleiding. Het zou goed zijn als ze dat mag afmaken, zij heeft het opgebouwd. Dat is beter dan een nieuwe decaan die niet van onze faculteit komt”, vertelt Mignette.

Lessen inhalen
De docenten zouden twee eigen kandidaten hebben aangewezen, maar de benoemde nieuwe decanen komen dus niet van de faculteit zelf. De leraren hebben tijdens een bijeenkomst laten weten dat de problemen erg belangrijk voor hen zijn en ze er veel mee bezig zijn. Even geen lessen voor de studenten dus. De docenten zouden de leerlingen erop gewezen hebben geen wilde maar een nette staking te willen. “Hopelijk is de staking maandag voorbij. Wij moeten straks alle lessen inhalen”, besluiten de studentes.

www.versgeperst.com