• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag de PAR. Kandidaatnummer 9, Malvina Cecilia geeft uitleg.

Naam: Partido Antiá Restrukturá (PAR)
Stroming: liberaal
Kleur: geel
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 6
Leider:  Emily de Jongh-Elhage
Kandidaten: 29
Jaar opgericht: 1993
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 7

De PAR  is opgericht naar aanleiding van het toenmalige referendum van 1993, waar de bevolking zich uitsprak voor behoud en herstructurering van de Antillen. De PAR was fel tegenstander van de status aparte. De partij haalde een jaar later al de absolute meerderheid in de Staten; daarna behaalde de partij ook de meerderheid in de Eilandsraad. De PAR staat nu, 17 jaar later, juist bekend als de grootste voorstander van een autonoom Curaçao.

Centraal punt: Goed onderwijs en stimulans economie
“Allereerst is het voor ons belangrijk dat de staatsregeling aangenomen wordt, want daar is ons partijprogramma op gebaseerd “, vertelt Cecilia. In dat programma neemt onderwijs een belangrijke plaats in. “Wij willen de scholen gaan verbeteren; zorgen dat het niveau van de leraren verbeterd door bijscholingen en er meer computers en internetverbindingen op de scholen komen. Geen belasting meer op schoolboeken. Zonder goede leraren en scholing val je buiten de boot in de wereld”, vervolgt de politica.

De PAR wil de economie meer stimuleren. “Wij willen dat er een nieuwe haven komt bij Bullenbaai en dat de airport uitgebreid wordt. Curaçao moet op de wereldkaart komen op het gebied van dienstverlening.” Ook voor de kleine ondernemers wil de partij opkomen. “Wij willen een garantiefonds voor de bestuurders van kleine busjes (in de volksmond Chippie-busjes genoemd). Zodat ze geld kunnen lenen voor nieuwe wagens. Kleine zelfstandigen krijgen nu geen geld van de bank”, vertelt Cecilia. Ze voegt daaraan toe dat de partij wil dat de chauffeurs en andere kleine zelfstandigen een SVB-verzekering moeten kunnen krijgen. De partij zegt open te staan voor nieuwe ideeën en verantwoorde commerciële initiatieven. De PAR wil dat alle bevolksingsgroepen meedingen naar een goede baan om de bevolking de kans te geven zowel financieel als mentaal te groeien.”

10-10-10
De nieuwe status van Curaçao is een van de streefpunten van de partij. De PAR hoopt dat de autonomie zorgt voor nieuwe kansen. “Men zegt dat het een magische datum is, maar voor ons is het een datum waarop de bevolking nieuwe kansen krijgt.  Een momentum om fouten te corrigeren en waarna de bevolking kan groeien. Wij krijgen meer verantwoordelijkheid maar ook veel ruimte om op alle vlakken te groeien”, besluit de politica.

Partijprogramma PAR

www.versgeperst.com