• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag de DP. Kandidaatnummer 5, Maria van Twist geeft uitleg.

Naam: Partido Democraat
Stroming: liberaal
Kleur: rood
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 7
Leider: Norberto V. Ribeiro
Kandidaten: 29
Jaar opgericht: 1944
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 1

De Democratische Partij (DP) werd in 1944 opgericht.De DP had zowel in de Eilandsraad als de Staten een sterke machtsbasis. De partij leverde van 1954 tot 1986 de minister-president van de Nederlandse Antillen; Efrain Jonckheer. De Democratische Partij keerde bij de laatste verkiezingen, na 12 jaar geen zetels behaald te hebben, weer terug in de Curaçaose politiek.

Centraal punt: Bestrijden armoede in de wijken
“Het bestrijden van armoede en de sociale misstanden in de wijken. De solidariteit op dit eiland vergroten is voor ons belangrijk”, vertelt van Twist. “Wij willen de armoede van onderaf bestrijden; een buurtgerichte aanpak. Een samenwerking tussen buurthuizen, burgers en bedrijven.” De partij wil het talent van de Curaçaoenaars meer helpen bevorderen en op die manier een gelijkwaardigere welvaartsverdeling creëren. Twist ziet ook kansen met nieuwe Hyatt hotel dat in de buurt ligt van de wijk Montaña. “Het zou goed zijn als de werkloosheid in Montaña wordt aangepakt, een samenwerking met het hotel zou daar voor kunnen zorgen”, vervolgt Twist. “Het is belangrijk dat iedereen meegeniet van de groeiende welvaart. Gelijkheid en gelijkwaardigheid op Curaçao bevorderen. Alleen zo krijg je een sterke natie”, aldus de politica.

10-10-10
“Het is een symbolische dag. 10-10-10 wordt gedragen door de bevolking. Het is goed als het eiland daarom bij deze dag stilstaat. Het is een nieuw tijdperk: een ‘era nobo’. Wij willen dat de Curaçaoenaars de schouders er onder steken om een succes te maken van het land Curaçao, met gelijkwaardigheid van iedereen.” De partij wil dat de politiek het volk serieus neemt en de persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Twist besluit: “wij willen dat de staatsregeling wordt aangepast en dan vooral de definitie van Curaçaoenaar; de kern van dit land. Wij willen dat mensen die in Nederland zijn geboren hun nationaliteit kunnen veranderen in de Curaçaose: Yu di Korsou. Dat zal voor meer verbondenheid zorgen. Zo kunnen Nederlanders echt volledig kiezen voor het eiland.” 


Prog. DP Nederlands

www.versgeperst.com