• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Twee potvissen zijn woensdag in de zee tussen Curaçao en Venezuela dood aangetroffen door de Aruba Marine Mammal Foundation (AMMF). De walvissen waren verstrikt geraakt in kieuwnetten en afgedreven.

Met hulp van de Kustwacht Aruba hebben medewerkers van AMMF monsters genomen van de dode potvissen. De potvissen werden ongeveer vijf mijl uit de Arubaanse kust ontdekt door lokale vissers.

Richting Curaçao
De twee walvissen, één groter dan de andere, waren al ongeveer drie dagen dood. Het incident vond waarschijnlijk zo’n zestig mijl uit de kust van Aruba plaats tegen de stroming van de oceaan in. Hierdoor zijn de dode walvissen afgedreven richting Curaçao. In 2003 werd er ook al een dode potvis gevonden die verstrikt was geraakt in touwen van een vistrawler.

Bedreigde diersoort
Er leven wereldwijd nog ongeveer 200.000 potvissen. Deze walvissoort staat bekend als kwetsbaar voor uitsterven en is een bedreigd dier in het wild. De bedreiging is vooral te wijten aan de jacht op de walvissen die tot de 20e eeuw plaatsvond. Kieuwnetten zijn de grootste visserijbedreiging voor dolfijnen, walvissen, schildpadden, haaien en zeevogelsoorten. De netten hebben ook wel de bijnaam ‘Wall of Death’, omdat 65 procent van de vangst in de netten niet bedoeld is als vangst.

Illegaal
AMMF maakt zich grote zorgen dat de kleine kustvissers illegaal gebruik maken van de kieuwnetten in de dolfijnzone. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de geldende voorzorgsmaatregelen om niet de wilde dolfijnen op Aruba in gevaar te brengen, maar ze juist een veilige plek te bieden.


Kustwachtmedewerker Pasckal en Marinebioloog Luksenburg nemen monsters van de walvissen. Foto AMMF.

www.versgeperst.com