• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag Partido Laboral. Errol Goeloe, lijsttrekker van de partij, geeft uitleg.

Naam: Partido Laboral
Stroming: sociaaldemocratisch
Kleur: roze
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen:  1
Leider: Errol Goeloe
Aantal kandidaten: 15
Jaar opgericht: 1997
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 0

Partido Laboral is opgericht op 1 mei 1997 door Errol Cova. Inmiddels is Cova afgetreden als partijleider en heeft Errol Goeloe de leiding overgenomen. Goeloe is al vanaf het begin aanwezig bij Partido Laboral. Cova staat nog wel op de kandidatenlijst.

Tijdens de Statenverkiezingen in 1998 behaalde de partij 3 van de 14 Curaçaose zetels. In 1999 behaalde de partij 4 van de 21 zetels in de Eilandsraad. Partido Laboral heeft drie jaar deelgenomen aan de Antilliaanse regering. Dit kabinet werd ontbonden toen Cova uitspraken had gedaan over Nederland tijdens een bezoek aan Venezuela. De andere regeringspartijen verloren hierdoor het vertrouwen in hem. Op 1 juli 2007 besloot Cova af te treden als partijleider, omdat er maar 1,6% van de stemmen werd gehaald. Goeloe zette alles op alles om de partij weer in een positief daglicht te brengen en nieuw leven in te blazen. Dit heeft hij door middel van reclame weten te bereiken. Hierdoor ontstond er ook meer betrokkenheid van burgers bij de politieke partij.

Centraal Punt: Evenwicht tussen economische, sociale en financiële ontwikkelingen
“Als mensen op onze partij stemmen, kiezen ze voor zichzelf. Wij staan voor een gebalanceerd evenwicht tussen economische, sociale en financiële ontwikkelingen,” vertelt lijsttrekker Goeloe. Hij streeft naar een balans tussen de verschillende aspecten in elke fase van het leven. “Wij staan met onze visie voor optimale ontwikkeling van onze bevolking op alle aspecten, zowel op sociaal, economisch als cultureel gebied. Deze ontwikkeling is erg belangrijk.”

10-10-10
Om die optimale ontwikkeling te kunnen realiseren noemt Goeloe zeven standpunten waaraan zijn partij wil werken als zij verkozen worden na 10-10-10.

Het eerste punt dat Goeloe belangrijk acht is dat alle stranden gratis bereikbaar moeten zijn voor iedereen. Wat betreft onderwijs steunt de lijsttrekker studenten om naar het buitenland te gaan. “Onze studenten moeten de mogelijkheid krijgen om te studeren in het buitenland en daarvoor financiële middelen ontvangen,” aldus de partijleider. Op het gebied van arbeid wil hij een regeling voor werkende mensen. “Iedereen die werkt moet op een bepaalde leeftijd kunnen genieten van een pensioenuitkering. Daarnaast moet er een wet komen die een minimumloon vaststelt dat is gebonden aan de kosten van het levensonderhoud.” Goeloe wil ook de kosten van water en elektriciteit betaalbaar maken. “Momenteel stijgen de kosten de pan uit.” Partido Laboral vindt het ook van belang dat er een wet komt voor de ontginning van natuurlijke bronnen van het eiland. “Voor de ontwikkeling van de bevolking moet deze ontginning gegarandeerd worden, zodat er voldoende middelen beschikbaar zijn.” Als laatste punt wil de partij een beleid voor de ontwikkeling van kleine bedrijven. “Via een fonds moeten er financiële middelen beschikbaar komen voor deze bedrijven,” besluit Goeloe.

Partido Laboral heeft het verkiezingsprogramma online beschikbaar op haar website.

www.versgeperst.com