• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Curaçao heeft te veel obesitasbillenCURAÇAO – Obesitas is een steeds groter probleem op Curaçao. In de week van het overgewicht heeft ook Versgeperst aandacht voor deze ziekte. Verslaggevers gaan deze week op pad om de ins and outs van extreem dik zijn in kaart te brengen. Want één ding is zeker, dik zijn heeft twee kanten!

De GGD maakt zich al langere tijd zorgen over het toenemende gewicht van de Curaçaose bevolking. De laatste onderzoeken onder volwassen komen uit 1993. Toen had al 56 procent van de mannen en 68 procent van de vrouwen ernstig overgewicht. Respectievelijk 18,7 en 36,2 procent van de mannen en vrouwen hadden toen al obesitas. Joyce O’Neal van de Epidemiologie afdeling van de GGD zegt het geen ‘wilde gok’ te vinden als je aanneemt dat dit in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is. “Als je alleen al kijkt naar het aantal junkfoodketens dat erbij is gekomen op Curaçao. Ook het groeiende verschil tussen arm en rijk en het directe verband dat er is met de voedselconsumptie duidt daar op. Dan kun je niet anders dan stijgende procenten verwachten.”

Heb ik obesitas of overgewicht?
Obesitas en overgewicht is niet hetzelfde. Het heeft allemaal te maken met je Body Mass Index (BMI). Die kun je uitrekenen door je gewicht te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Als je dus bijvoorbeeld 1,75 meter lang bent en 78 kilo weegt bereken je 78 /(1,75×1,75) = 25,5. Je BMI is dan dus 25,5. Dat betekent dat je overgewicht hebt. Een BMI van tussen 25-30 is overgewicht, een BMI van boven de 30 is obesitas.

Chillen en eten op de Antillen
Overgewicht ontstaat snel op de Antillen. Door de gezellige eetcultuur wordt er veel gegeten op Curaçao. Door het warme weer wordt er vaak weinig bewogen. Er komen zo te veel calorieën binnen en er worden er veel te weinig verbrand. Bovendien ligt het Antilliaanse schoonheidsideaal ver van de graadmagere modellen op de catwalk. Curaçaose vrouwen zijn vaak rond en goed gevuld. De Antilliaanse bevolking vind het dan ook helemaal geen probleem.

GGD projecten
De GGD heeft al langer verschillende projecten lopen. Zo rijdt Bus di Salu rond in de verschillende wijken om informatie over voeding te geven. Ook is de GGD sinds 2007 gestart met het Obesitas Preventie Project Curaçao. In het kader van dit project worden er onder andere voorlichtingen gegeven op het consultatiebureau voor peuters en op het basis- en middelbaaronderwijs.

Politiek
Pas is er een plan goedgekeurd door het Bestuurscollege waarmee het probeem intergraal aangepakt gaat worden. Dat betekent dat meerdere departementen gaan samenwerken. Sport, Volksgezondheid, Economie, Verkeer en Waterstaat werken samen aan betere voorzieningen voor chronisch zieken, waaronder obesitas ook valt. Die aanpak is wel nodig want overgewicht en obesitas patiënten hebben een verhoogde kans op ouderdomssuikerziekte, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. De ziektekosten voor de overheid stijgen daardoor. Denk aan de uitkeringen voor arbeidsongeschikten en de stijgende gezondheidskosten.

Week van het overgewicht
Deze week gaan verschillende organisaties aan de slag om aandacht te vragen voor het overgewichtprobleem. Diverse sportcentra houden een open dag en gewichtsconsulenten geven advies. In verschillende Botica’s kun je jezelf laten wegen en gesprekken voeren met diëtisten.

Versgeperst en de week van het overgewicht
Versgeperstverslaggeefster Anne gaat op pad met een Miss Full Size Big Queen en Wendy gaat kijken bij de acties van de Asosiashon di Konseheronan di Peso wat je allemaal kunt doen om af te vallen.

Lees meer:
‘Het is niet leuk om te horen dat je te dik bent’
‘Eten is lekkerder dan slank zijn’

2 reacties op “Curaçao heeft te veel obesitasbillen”

 1. Kan iemand mij het internetadres van de GGD in Curacao geven?
  Ik wil graag in contact komen met mensen die werken met kinderen met overgewicht !

  Groetjes !

 2. Ik snap best wel dat veel mensen op ons eiland te dik zijn.
  Veelal komt ieder pondje door het mondje ! en weet iedereen zelf waar dat aan ligt.
  Maar gezond eten kost VEEL op ons eiland.
  Fruit,Groenten,light producten en vis en mager vlees.
  Laat hier de invoerrechten en accijnsen weg en er zal gezonder gegeten gaan worden. Maak gezonde producten goedkoper en ongezonde duurder. b.v. cola, aanbiedingen van 3 flessen halen 2 betalen, doe dat bij cola light !
  Ook moet men niet vergeten dat een gevuld lichaam hier betekend dat je het goed hebt!! hier moet ook een ommezwaai in komen.
  Ben zelf vele kilos (ruim 50 kg)kwijt geraakt door veel te sporten, weinig koolhydraten ,vet en suiker, maar veel groenten, fruit en vis. Voel me veel beter, ben van de medicatie voor suiker type 2 af,(ben niet genezen suiker krijg je en je komt er nooit vanaf)
  Iedereen kan het, maar je moet echt die knop in je hoofd omzetten om gezond te gaan leven. En je moet het voor jezelf doen, van jezelf weer gaan houden.
  Niet voor een ander.
  ik wens iedereen veel succes toe !
  De eerste stap moet je toch zelf zetten.