• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag partido PAIS. Mike Franco, kandidaatnummer 2, geeft uitleg.

Naam: PAIS
Stroming: sociaal-liberaal
Kleur: lichtblauw
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 5
Leider: Alex Rosaria
Kandidaten: 12
Jaar opgericht: 2010
Resultaat laatste Eilandsraadverkiezingen: niet van toepassing

Partido PAIS zag het levenslicht op 23 maart 2010. De partij is opgericht om van het toekomstige ‘Pais Korsou’ een verbeterd land te maken. De partij is opgericht door politici Alex Rosaria en Mike Franco. PAIS zegt voor een nieuw leiderschap en een nieuwe politieke wijze te willen zorgen.
 
Centraal punt: Verhogen welvaart en opleiden Curaçaoënaars
“Onze partij is opgericht door mensen die uit de politiek komen. Zij hebben ervaren dat bij traditionele partijen eerlijke mensen die voor het volk werken niet worden gewaardeerd. Lijsttrekker Alex Rosario heeft het als minister ‘goed’ gedaan. Zijn voormalige partij was tevreden, de cijfers zijn goed maar de mensen op straat merkten er weinig van. Op Curaçao wordt er gekeken naar het inkomen per hoofd van de bevolking, het gemiddelde inkomen. Maar dat zegt niets over de verdeling. De cijfers geven een verdraaid beeld. De welvaart komt nu niet bij de mensen die het nodig hebben”, vertelt medeoprichter Franco. PAIS wil meer bedrijven en meer arbeidsplaatsen, met als resultaat meer mensen die geld kunnen uitgeven. “Wij willen gaan meten met de HDI index, gaan kijken naar het bestedingspatroon van de bevolking, de positie van de vrouw en de toegankelijkheid van scholing”, voegt Franco er aan toe.

Franco vertelt hoe de partij haar ambities wil volbrengen: “Wij streven naar empowerment van mensen, die zichzelf kunnen bedruipen. Het zorgen voor educatie en onderwijs. Kortom het ‘vormen van de mens’. Wil je Curaçaoënaars kweken voor een succesvol land, dan moeten de inwoners beter worden gevormd.”

“Een prioriteit voor ons is het onderwijs. Wij hebben een scan gedaan over het onderwijs in Curaçao. Er worden nu innovaties toegepast, maar deze zijn niet integraal. Er zijn stichtingen die zich richten op het verbeteren van het onderwijs, maar daaraan moet voortaan ondersteuning worden gegeven. Een nieuw systeem voor alle scholen”, vervolgt Franco.

“De volksgezondheid is erg belangrijk voor ons. Er zijn geen recente cijfers over de gezondheid van de bevolking. De meest recente cijfers komen uit de jaren ’90. Curaçao heeft veel suikerpatiënten en mensen met een hoge bloeddruk. Zaken die voortkomen uit een slecht voedings- en bewegingspatroon. Wij willen de mensen bijscholen en vertellen hoe ze het moeten doen”, vertelt Franco.

10-10-10
“Deze verkiezingen zijn jammer genoeg uitgeroepen tot een referendum op de verkeerde plek. Het gaat er nu vooral om of je als partij voor 10-10-10 bent of niet. Wij vinden het belangrijker wat een partij voor Curaçao gaat doen. Wij gaan straks wel voor stemmen, maar dat zegt niet dat de Staatsregeling ideaal is. Curaçao had een gouden kans om de Staatsregeling aan te passen naar moderne gedachten. Maar ze hebben als het ware de tekst van Aruba gekopieerd en alleen de naam veranderd. Geen inzichten van 2010 maar van de jaren ‘80. Maar veranderen kost nu teveel tijd, wij zijn namelijk geen prioriteit voor Nederland. Het lukt ze nu zelfs niet om een eigen kabinet te vormen. Als wij als Curaçao straks maar bewijzen dat het financieel toezicht en de controle op justitie niet nodig zijn. Als het volk goed kiest, dan is het toezicht niet nodig. Wij willen bewijzen dat er op Curaçao genoeg capabele mensen zijn.” 

Partijprogramma PAIS

1 reactie op “Kennismaken met de partijen: PAIS”

  1. sterk programma. straalt trots, ambitie en vertrouwen uit! curacao heeft veel potentie, maar iedereen moet er dan wel samen voor gaan.
    jammer dat deze boodschap totaal niet overkomt in de niets zeggende spots op de radio. gemiste kans!