• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Partido ManCURAÇAO – Op vrijdag 27 augustus gaat Curaçao naar de stembus. Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Weet je ook waar zij voor staan en hoe hun programma’s eruitzien? Versgeperst.com zet alle partijen en hun belangrijkste punten op een rij. Vandaag de MAN. Michael Isenia, kandidaatnummer 21, geeft uitleg.

Naam: Partido MAN
Stroming: sociaaldemocratisch
Kleur: donkerblauw
Nummer bij komende Eilandsraadverkiezingen: 9
Leider: Eunice Eisden
Aantal kandidaten: 29
Jaar opgericht: 1971
Aantal zetels bij laatste Eilandsraadverkiezingen: 5

Movementu Antia Nobo (M.A.N.) werd op 6 februari 1971 opgericht. Don Martina was medeoprichter van de partij en tevens de eerste voorzitter. Hij was tussen 1979 en 1984 en ook tussen 1986 en 1988 de minister-president van de Nederlandse Antillen. In 2005 besloot de partij om haar volledige naam te schrappen en de puntjes weg te halen. Vanaf dat moment heet de partij ‘MAN’. Bij de eilandsraadverkiezingen van 20 april 2007 behaalde de MAN 5 zetels en werd daarmee de op één na grootste partij van Curaçao.

Een belangrijk punt: de jongeren helpen
“Jonge kinderen zijn heel belangrijk voor ons”, vertelt Michael Isenia. “Ik werk op de jeugdafdeling van de gevangenis en zie hoeveel zij tekort komen. Daarom heb ik een programma in elkaar gezet waar de jongeren van Curaçao hulp kunnen krijgen en opgevangen kunnen worden.”

Volgens Isenia moet er meer nadruk worden gelegd op onderwijs, sport, muziek en padvinderij (scouting). “De jongens die in de gevangenis zitten vertellen mij dat ze graag een muziekinstrument willen spelen, maar dat niemand aandacht heeft voor ze buiten de gevangenis. Ik hoor ze vaak zeggen dat die producten te duur zijn. Daarom wil ik sportartikelen en muziekinstrumenten goedkoper maken. Buurtcentra moeten ook weer een rol gaan spelen en er moet meer geïnvesteerd worden in sport. Schooluniformen moeten gratis worden, evenals het eten op school. Zo zullen wij minder ‘drop outs’ krijgen wegens financiële redenen. Padvinderij is ook heel belangrijk. Ik werk al 26 jaar voor justitie en ik heb nog nooit gezien dat een jonge man of vrouw, die actief is in scouting, problemen heeft gekregen met de justitie.”

Na 10-10-10
“Partijleider Eunice (Eisden) wil dat werknemers op Curaçao direct vaste contracten krijgen van hun werkgevers”, vervolgt Isenia. “Veel mensen krijgen een contract voor zes maanden of een jaar en dat is soms heel vervelend. Mensen willen een lening vragen bij de bank, maar de bank helpt je niet als je een tijdelijk contract hebt. Partido MAN wil daarom dat werknemers meteen in vaste dienst komen. We willen dat wel koppelen aan een systeem waarin de werkgever ook beschermd wordt. De werknemer krijgt een contract voor onbepaalde tijd en de werkgever kan mogelijke geschillen voorleggen aan een soort rechter.”

Isenia noemt nog twee andere punten die in verband met 10-10-10 heel belangrijk zijn voor zijn partij. “Mensen die hun straf nog niet hebben uitgezeten, mogen geen zetel of baan hebben bij de overheid. Iemand die in de politiek zit moet een voorbeeld zijn voor het publiek en vooral voor kinderen. Als de persoon zijn straf heeft uitgezeten, mag hij of zij wel weer de politiek in gaan.”

“Daarnaast is het ook heel erg belangrijk dat Curaçao, als land, haar natuurlijke rijkdommen behoudt. Zo moet het volk bijvoorbeeld van openbare stranden moet kunnen genieten en moeten het gas en de olie die in onze territoriale wateren zitten van ons blijven.”

Partijprogramma MAN Curacao in vogelvlucht

2 reacties op “Kennismaken met de partijen: Partido MAN”

 1. Gisteren is de serie van de tien partijen van start gegaan met Partido MAN. Elke dag komt er een andere partij aan bod, tot aan de verkiezingen. De artikelen worden elke avond om 20.27 (8.27) uur geplaatst.

  Bedankt voor uw reactie!

 2. Beste Versgeperst,

  Ik ben heel blij met jullie idee voor artikels “Kennismaken met de Partijen”. Maar tot nu toe zie ik alleen een artikel over de MAN. Komt de rest nog?
  Groeten