• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Hoe zit dat nou eigenlijk met de belastingen en accijnzen?

Ben je gewend om ieder jaar op vakantie te gaan naar de Bovenwindse Eilanden, zoals Sint Maarten en daar lekker tax-free te shoppen? Het is nog maar de vraag of dat na 10-10-10 nog steeds mogelijk is…

Vertraging
Of dat straks inderdaad nog kan, ligt volgens Robert Cornax aan Sint Maarten. Cornax is werkzaam voor het Nederlandse ministerie van Financiën als tussenpersoon voor het Antilliaanse en Nederlandse ministerie. “In september gaat de Tweede Kamer stemmen over het fiscale voorstel van CDA. Dan weten we dus hoe het straks precies verder gaat met het belasting- en accijnsbeleid. Vanwege de tussentijdse Tweede Kamerverkiezingen is dit proces behoorlijk vertraagd. Wel weten we al zeker dat de accijnzen en invoerrechten op de BES en Curaçao gelijk blijven.”

Afwachten
Vanwege de politieke situatie in Nederland is het volgens Cornax nog onzeker wanneer er precies gestemd gaat worden over het fiscale voorstel. “Het is afwachten wat er gaat gebeuren. Voor de bevolking van Sint Maarten en ook voor ons is het erg vervelend dat we nog niet precies weten waar we aan toe zijn”, zegt Barbara York, financieel medewerker van Eilandgebied Sint Maarten. Minister van Financiën Ersilia de Lannooy laat weten dat het ministerie op dit moment gesprekken voert met verschillende sectoren. “De stemming in de Tweede Kamer vormt straks het eindcontract.”

Koopkracht
Volgens Cornax is het moeilijk te zeggen of de inwoners van de Antillen er in koopkracht op
voor- of achteruit gaan. “Het ene product zal duurder worden dan het andere. Ook zijn we druk bezig om een euro-effect te voorkomen bij de invoering van de dollar op de BES per 1 januari 2011. Dit proberen we voor elkaar te krijgen door veel prijzenafspraken te maken met winkeliers. De Nederlandse Consumentenbond gaat hier ook aan meehelpen.” We moeten dus nog even geduld hebben voordat alles rondom de belastingen en accijnzen duidelijk is.

www.versgeperst.com