• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vorig jaar liet hij zich voor het eerst zien op ons eiland en ook dit jaar steekt hij weer de kop op: de Red Palm Weevil. Deze rode tor legt eitjes in palmbomen, waarna de larven zich vervolgens vol vreten aan de boom. De bladeren gaan hangen en uiteindelijk rest er niets anders dan de boom om te zagen.

De tor kruipt het liefst in de mannelijke dadelpalm, waarschijnlijk omdat deze zoet is. Dat weerhoudt de Red Palm Weevil er echter niet van om ook andere palmen aan te vreten. De tor vestigt zichzelf in de stam van de palm, waar de cocons zich na enige tijd ontpoppen. Nadat de hele boom is aangevreten vliegen ze uit naar een andere palm.

Bestrijden
Tegen de Red Palm Weevil is vooralsnog weinig te doen. Met ‘Pronto’ zijn de palmen wel preventief te injecteren. Als de tor zich al in de palm heeft gevestigd moet je de hele boom omzagen en afvoeren. Hierbij moet vooral de stam niet vergeten worden, want juist in dit gedeelte van de boom zitten de cocons.  

Import
Het rode beestje is op Curaçao terechtgekomen met de transport van palmbomen vanuit Azië die geïmporteerd zijn in de Caribbean. Vanuit Curaçao is de tor waarschijnlijk ook op Aruba terechtgekomen.

1 reactie op “Red Palm Weevil nog steeds op de loer”

  1. Wow, dat zijn nog flinke beesten zeg. Goeie foto’s een keer, veel verhalen gehoord maar had nog geen beeld bij de tor. Ik ga opletten in de tuin!