• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VlaggenCURAÇAO – Wat zijn de risico’s voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen? En wat moet er nog precies gedaan worden voor 10 oktober 2010? Eén ding staat vast: de Antillen lopen achter op schema. Wat is het probleem?

Vooral een aantal taken op Sint Maarten en Bonaire wordt niet goed uitgevoerd. Dat staat in een voortgangsrapport over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen dat maandag door staatssecretaris Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer is gegeven. Het belangrijkste knelpunt is het protocol voor landsambtenaren. Ook de Statenverkiezingen en de centrale bank voor de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten zorgen voor vertraging in het ontmantelingsproces.

Ambtenaren
Er moet helderheid komen over de landsambtenaren die naar de BES-eilanden gaan. Als dat niet gebeurt, is het een risico voor het proces, staat in het rapport. De Nederlandse Antillen willen het protocol voor de ambtenaren van de BES-eilanden namelijk nog niet tekenen. En als zij dit blijven uitstellen, zal Nederland zelf de ambtenaren gaan benaderen.

Verkiezingen
De Statenverkiezingen van 22 januari 2010 zorgen ook voor vertraging van de ontmanteling. Doordat er eerst een nieuw kabinet moet worden samengesteld, moeten zij wel het proces van de ontmanteling voortzetten. Ook zijn er kwartiermakers aangesteld om de nieuwe landen te helpen met het plannen en uitvoeren van alle taken. Het is van groot belang dat er genoeg geld en capaciteit is om alle verbeterplannen uit te voeren, waaronder voor de politie, justitie, gevangenissen en het Openbaar Ministerie.

Bank
Eén van de grootste vertragingen voor Curaçao en Sint Maarten is de centrale bank die de twee eilanden krijgen. Er wordt nog steeds overlegd over de valuta die gebruikt gaat worden. De dollar of de gulden. En de bank moet klaar zijn, anders kunnen Curaçao en Sint Maarten geen land worden.

Sint Maarten
Sint Maarten loopt zelf ook al achter op schema. Er moeten namelijk nog een aantal wetten goedgekeurd worden en dat is nog steeds niet gebeurd. Volgens het rapport is het hierdoor onwaarschijnlijk dat Sint Maarten op 10 oktober 2010 klaar is om een land te worden.

Bonaire
De politieke ontwikkelingen op Bonaire helpen ook niet echt mee aan het ontmantelingsproces. Saba en Sint Eustatius, die samen met Bonaire de BES-eilanden vormen, zijn al een stuk verder met hun afspraken en processen. Hierdoor heeft Bonaire een achterstand opgebouwd. De eerste taken van de BES-eilanden zijn al wel overgedragen aan Nederland, zoals gezondheidszorg en jeugd en gezin.

www.versgeperst.com