• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Venezolaanse president Chávez beweerde vorige maand dat de Nederlandse luchtmacht het luchtruim van Venezuela had geschonden. Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, liet hierop weten dat deze beschuldiging elke feitelijke grond mist.

SP-lid Harry van Bommel vroeg na de beschuldiging van Venezuela aan minister Verhagen om schriftelijk een aantal vragen te beantwoorden. Dit heeft Verhagen gisteren gedaan. Hij verdedigt in de brief het standpunt dat er geen sprake is van schending van het Venezolaanse luchtruim. Hij legt uit dat het gaat om een boordhelikopter die gebruikt wordt voor taken van de kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba.

Boordhelikopter
In de brief aan Van Bommel legt de minister van Buitenlandse Zaken uit dat op Curaçao twee vliegtuigen en een boordhelikopter zijn die worden gebruikt voor taken van de kustwacht en de krijgsmacht in het Caribische gebied. Deze vliegtuigen opereren voor een deel binnen de Flight Information Region (FIR), dit is een term voor de bepaalde ruimtes in de lucht. In dit gebied informeert en coördineert het luchtverkeer ook de luchtverkeersleiding van Venezuela vanuit Maiquetiá.

Vluchtinformatie
In de periode dat Nederland volgens Venezuela het luchtruim zou hebben geschonden, heeft de boordhelikopter van het stationsschip van de Koninklijke Marine twee vluchten uitgevoerd. Deze vluchten vonden deels plaats in de FIR van Maiquetiá en deels in de FIR van Curaçao. Chávez vindt hierdoor dat de helikopter de FIR van Venezuela heeft geschonden.

Internationaal recht
Vliegen in het internationale luchtruim binnen een FIR is onder het internationale recht toegestaan. Het FIR heeft immers alleen de functie van informeren en coördineren van het luchtverkeer. Hierdoor kunnen geen rechten of bevoegdheden worden ontleend wat betreft toelating en weigering in het internationale luchtruim. Op korte termijn zal er tussen Nederland en Venezuela technisch overleg worden gevoerd ten aanzien van de FIR.

www.versgeperst.com