• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De BOO-commissie van de Eilandsraad heeft zichzelf gisteren opgeheven. Voorzitter van de commissie, Gregory Damoen, heeft schriftelijk te kennen gegeven dat de commissie te weinig tijd en teveel beperkingen heeft om haar taken naar behoren te kunnen volbrengen.

De commissie stelt van te voren niet op de hoogte te zijn geweest van alle beperkingen bij het verrichten van een onafhankelijk onderzoek binnen de overheidsinstellingen. Zo bleek het onmogelijk om buiten de directie om onderzoek te doen en kon informatie enkel op vrijwillige basis worden verstrekt. De snelheid van diverse onderzoeken werd hierdoor negatief beïnvloed.

Beperkingen
De commissie heeft via verschillende wegen getracht vooruitgang in de zaak te krijgen. Zo heeft de commissie de afdeling Juridische Zaken benaderd voor een advies over een machtigingswet om onafhankelijk onderzoek te kunnen doen. Vanwege de hoge werkdruk bij Juridische Zaken is hierover nooit advies uitgebracht. Ook heeft de commissie een verzoek ingediend bij Refineria di Kòrsou voor het laten verrichten van een historisch, forensisch financieel, technisch en juridisch onderzoek naar de BOO-installaties. De hoorzittingen hierover hebben echter nooit plaatsgevonden.

Onwerkbare situatie
De beperkte reikwijdte, het tijdgebrek, de vakantieperiode, de verkiezingscampagne en het feit dat de Eilandsraad per 4 september wordt ontbonden, is voor de commissie een onwerkbare situatie geworden. Voorzitter Damoen zag hierin dan ook voldoende reden om de voorzitter van de Eilandsraad te vragen de commissie op te heffen. De commissie was in mei dit jaar opgericht met als doel om de BOO weer aan het werk te krijgen.

www.versgeperst.com