• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In tegenstelling tot alle andere gemeenten van Nederland kunnen Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet op steun rekenen van de NAVO. Om die reden is de Nederlandse regering nu in overleg met de Antilliaanse autoriteiten over de toekomstige veiligheidssituatie op de Antillen.

Volgens juristen geldt een geografische uitsluitingclausule voor de Antillen en veranderen de staatkundige hervormingen daar niets aan. Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende wil niet zeggen of de Amerikaanse legervliegtuigen een rol spelen bij de militaire veiligheid.

Kreeftskeerkring
De Antilliaanse eilanden hebben nooit NAVO-bescherming gehad. Bij de oprichting van de NAVO in 1949 stelde de organisatie grenzen aan het gebied waarvoor de afspraken werden gemaakt. Het ging daarbij om de verdediging van Noord-Amerika en Europa. De zuidelijke grens ligt bij de Kreeftskeerkring. Het Caribische gebied maakt hier dus geen deel van uit. Als de Antillen betrokken raken in een gewapend conflict, moet er hulp komen vanuit het Koninkrijk en met name uit Nederland. Dat was al zo en verandert dus niet na 10-10-10.

Schenden luchtruim
De kwestie is actueel nu buurland Venezuela Nederland verschillende keren heeft beschuldigd van het schenden van het luchtruim door Amerikaanse vliegtuigen. Deze zouden volgens president Hugo Chávez onder meer vanuit Curaçao, Aruba en de toekomstige gemeente Bonaire opereren.

Spierballentaal
Gert Oostindie, hoogleraar aan de universiteit Leiden en kenner van Latijns-Amerika en de Antillen, benadrukt dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet wezenlijk bang hoeven te zijn voor dreiging vanuit Venezuela. De gewaagde taal van de Venezolaanse president Chávez moeten we niet al te serieus nemen, vindt Oostindie.

www.versgeperst.com