• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Goed nieuws voor Desi Bouterse. De nieuwe Surinaamse president krijgt voor de komende vijf jaar een visum als hij een officieel bezoek wil brengen aan een internationale organisatie die in Nederland is gevestigd. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds Bouterses verkiezing tot president blijft Den Haag bij het standpunt dat hij niet welkom is in het Koninkrijk der Nederlanden, dus ook niet op de Antillen en Aruba. In Nederland moet hij nog steeds 11 jaar celstraf uitzitten vanwege drugssmokkel. Omdat Bouterse als president immuniteit geniet, schort Nederland de jacht op hem tijdelijk op.

Niet helemaal vrij
Een woordvoerder van het ministerie tegenover De Volkskrant: “Als hij wordt uitgenodigd door een internationale organisatie in Nederland, krijgt hij een in tijd en plaats beperkt visum, op grond waarvan hij zich dus niet vrij zal kunnen bewegen op Nederlands grondgebied. Hoewel hij niet welkom is, is Nederland als gastland verplicht om dat visum te verstrekken.”

Geen privébezoeken
In alle andere gevallen, zoals een privébezoek, krijgt Bouterse geen Nederlands visum. Een bezoek aan het Kwakoe-festival in Amsterdam, dat traditiegetrouw door een Surinaamse president wordt bezocht, is dan ook uitgesloten. Buitenlandse Zaken wil niet zeggen wat Nederland zal doen als Bouterse, via Schiphol, een bevriend land als China wil bezoeken. De voormalig legerleider wordt op 12 augustus officieel ingewijd als de nieuwe president van Suriname. 

www.versgeperst.com