• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

vlaggenCURAÇAO – Wil je stemmen voor de Statenverkiezingen? Voor kerst valt je stembiljet in de bus. Maar wat moet er nog allemaal gebeuren voor het zo ver is? Versgeperst.com zet het voor je op een rijtje.

De Statenverkiezingen van 2010 zullen de laatste zijn voor de Nederlandse Antillen. Per eiland wordt er gestemd op een partij die het eiland vertegenwoordigt in de Staten. De partijen moeten zich officieel aanmelden bij het hoofdstembureau. Het hoofdstembureau op Curaçao is nog niet officieel geïnstalleerd. Dat moet voor zaterdag gebeuren. Alle mensen die willen stemmen moeten staan ingeschreven bij het kiesregister. En dat sluit 24 oktober. Als je dat niet heb gedaan, kan je dus niet stemmen.
 
Partijlijst
Alle partijen die mee willen doen aan de verkiezingen moeten op 23 november hun partijlijst indienen. Daarop staat op wie je kunt stemmen per partij. De dag daarop kunnen ondersteuners die lijst ondertekenen, want om mee te mogen doen aan de Statenverkiezingen moeten er 25 ondersteunende handtekeningen zijn.

Kleuren
Elke partij wordt vervolgens genummerd en krijgt een kleur. De partijen krijgen dezelfde kleur als bij de vorige verkiezingen, maar als de partij een keer niet heeft meegedaan, bestaat de kans dat ze een andere kleur krijgen. Zo heeft de FOL oranje, PNP groen en is PAR de gele partij.

Geschiedenis
Op 20 december 1937 waren de eerste Statenverkiezingen van de Nederlandse Antillen. Toen stemde slechts 3,5 procent van de bevolking. En ook dat was beperkt, want vrouwen mochten nog niet stemmen. Alleen Nederlandse mannen vanaf 25 jaar, met een bepaald salaris en schoolopleiding mochten hun stem uitbrengen. De Katholieke Partij (KP) was de grootste partij en de eerste minister-president van de Nederlandse Antillen was Moises Fremuncio da Costa Gomez.

www.versgeperst.com