• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

OmarCURAÇAO – De orkaan die vorig jaar schade heeft aangericht op Curaçao heette Omar. Maar wie heeft die naam eigenlijk bedacht? Fred Capello, werkzaam bij de Meteorologische Dienst, legt het uit.

“Er is een speciale Hurricane Committee die over de namen van orkanen gaat,” vertelt Capello. “Deze groep komt één keer per jaar bij elkaar en bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende Meteorologische Diensten.” Elke ‘regio’ van de wereld heeft zijn eigen namenlijst voor orkanen. Eens in de zes jaar wordt er een nieuwe lijst opgesteld. De namen worden in alfabetische volgorde gebruikt. “Bijna elke keer komen dezelfde namen terug op de lijst, omdat namen alleen van de lijst worden gehaald als een orkaan veel schade aanricht of levens eist.”

Gonzalo
Wanneer een naam van een orkaan van de lijst af wordt gehaald, komt er een nieuwe voor terug. “Deze namen kiezen de vertegenwoordigers die bij de bijeenkomst komen. Zij mogen zelf gewoon een naam bedenken,” zegt Capello. “Cuba heeft dit jaar bijvoorbeeld de naam Gonzalo voorgesteld, omdat de orkaan Gustav veel schade heeft aangericht. En die naam dus niet meer gebruikt wordt. De rest mag dan zijn hand opsteken om te laten zien of ze het ermee eens zijn. Wanneer de meerderheid het goed vindt, krijgt de naam een plaats op de lijst.”

Afwisseling
Vanaf het jaar 1950 kregen orkanen namen. Toen werden er alleen maar Engelse mannelijke namen gebruikt. Vanaf 1953 gaven weermannen de orkanen alleen vrouwennamen. Dit waren de namen van de hun vrouwen of liefjes. “Vanaf 1979 kwam daar verandering in,” legt Capello uit. “Tot de dag van vandaag worden mannen- en vrouwennamen om en om gebruikt. Dit jaar stond bijvoorbeeld Ana op de eerste plaats en volgend jaar is dat Alex.” De namen die nu gebruikt worden zijn in het Spaans, Engels en Frans.
Namenlijst

www.versgeperst.com