• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

KrantCURAÇAO – Een krant speciaal geschreven voor kinderen. Sinds afgelopen vrijdag wordt hij iedere week gratis verspreid op basisscholen. Charlotte Albertina kwam op het idee. “Kinderen hebben meer achtergrondinformatie nodig om iets te begrijpen.”

Charlotte Albertina is directrice van mediabedrijf Charm Productions en kent kinderen goed. “Ik werk al jaren met kinderen, ben actief in ouderverenigingen en ik praat veel met ze. Ze zijn nieuwsgierig en willen vaak alles weten. Het grote mensennieuws is alleen moeilijk te begrijpen”, legt Albertina uit. “De kinderen weten dan bijvoorbeeld wel dat er een brand was, maar begrijpen verder niet wat daar zo erg aan is of wat de gevolgen ervan zijn. Omdat de taal te moeilijk is.”

Rubrieken
De Papiamentse krant, genaamd E notisia pa mucha is in kinderlijke taal geschreven en bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. De oplage is nu 14.000 per editie en de krant wordt verspreid op 45 scholen. De vijfkoppige redactie werkt aan rubrieken als geschiedenis, kinderen in de keuken, sport, gezondheid, uitgaan en raadsels en moppen.

Opbouw
Vooral de opbouw in de opeenvolgende edities is belangrijk. “Kinderen moeten leren te denken in oorzaak en gevolg. Neem nou bijvoorbeeld sportnieuws. Waarom is dat belangrijk? Ik wil kinderen graag uitleggen waarom sport goed, leuk en gezond is in plaats van dat ze bestookt worden met sportnieuws”, legt Albertina enthousiast uit. “Pas in de volgende editie komt dan een artikel over een tennistoernooi. En daarna over honkbal. Kinderen zullen dat dan veel sneller lezen en begrijpen waarom het leuk is iets van sport te weten.”

Beloning
Na de eerste editie is de redactie overspoeld door positieve reacties. Maar liefst 150 telefoontjes en een mailbox vol met ideeën voor volgende edities. “Ik verdien niks met de krant, die reacties, dát is mijn beloning!”, aldus de oprichtster.

3 reacties op “Kindernieuws in krantenformaat”

  1. ik heb ook een site met kindernieuws, http://kidznews.come2me.nl
    en daar zet ik al het nieuws op voor kinderen. maar dat “kinderen achtergrondinformatie nodig hebben” vind ik onzin, want ik ben 14, maar ik lees al vanaf mijn 6e de krant. en op mijn site, geef ik ook gewoon geen ongelukken als nieuws, maar alleen over bijvoorbeeld hoeveel kinderpostzegels er zijn verkocht enzo.

  2. Bedank Tessa

  3. Geweldig initiatief! Laat kinderen vooral ervaren dat een krant lezen ook voor hen persoonlijk belangrijke informatie oplevert. Te vaak wordt een krant als een ver-van-mijn-bed show ervaren, en lezen ze als volwassenen ook geen krant!