• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De kredietcrisis die de hele wereld in zijn greep houdt, heeft toch gevolgen voor Curaçao. De Europese bank geeft garanties die tot in de miljarden lopen, de Bank van de Nederlandse Antillen geeft deze garantie niet.

 
Antilliaanse spaarvarkens lopen namelijk voorlopig nog geen gevaar. De Bank van de Nederlandse Antillen (BNA): “Wij hebben geen exposure, zoals de IJslandse bank wel had. Dit betekent dat die bank meer buitenlandse schulden had, dan binnenlandse. Dan valt alles als een kaartenhuis in elkaar. Wij hebben dat niet, we staan veel steviger. Die garanties zijn helemaal niet nodig”, Zo legt L. Doran van de BNA uit.

Banken
Maduro & Curiel bankdirecteur Ron Gomes Casseres vertelt: “We hebben op de Antillen altijd op een conservatieve manier gebankierd. Daarom lopen we veel minder risico.” Dat betekent dat de banken nooit meer hebben uitgeleend dan ze binnen kregen. Ze zijn een commerciele bank. Gespecialiseerde banken als bijvoorbeeld Lehman Brothers hebben ingewikkelde constructies met veel risico’s om snel veel geld te verdienen. Doordat ze ook veel geld hebben geleend van andere banken en dat niet meer terug kunnen betalen hebben andere banken ook een probleem. Daardoor stort de bankenwereld als dominostenen om, de ene bank na de andere.

Lokale bank, lokaal uitgeleend
De banken op de Antillen hebben op een traditionele manier gebankierd. Zij hebben goed gekeken naar de spaartegoeden die naar de bank gebracht werden en de manier waarop zij weer uitgeleend zijn. Dit is vooral op lokaal niveau gebeurd. Daardoor heeft de Antilliaanse economie veel minder last van de crisis. Over je spaarvarken bij de bank hoef je je dus voorlopig nog geen zorgen te maken.

Toerisme
Het Curaçaose Toerisme Bureau (CTB) verwacht wel een daling van het aantal eilandtoeristen. Ze hebben besloten een analyse te maken van de gevolgen van de kredietcrisis voor het toerisme. Amerikaanse en Europese toeristen houden nu al de hand op de knip. Binnen drie weken moet duidelijk zijn wat voor effect de crisis heeft. Vanuit Latijns-Amerika verwacht het CTB geen problemen, zelfs een groei. In deze regio zorgt de kredietcrisis voor minder paniek en kunnen de mensen steeds vaker op vakantie.

Positieve effecten
Ook in tijden van nood zijn er nog lichtpuntjes. De dalende wereldolieprijs zorgt voor goedkopere brandstofprijzen. Bovendien is uit een enquete gebleken dat het juist op dit moment heel gunstig is om een huis te kopen voor Europeanen op de Antillen. De huizenprijzen op Curaçao zijn gelieerd aan de dollar. Nu die daalt, kelderen de huizenprijzen met 25 procent. Voor zo’n vijftigduizend euro heb je al een mooi appartement met uitzicht op zee. Ook omdat beleggen in een huis veel veiliger is dan in schommelende aandelen, denkt de site dat er veel Europeanen hun kansen wagen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

1 reactie op “Kredietcrisis positief en negatief voor Curaçao”

  1. De huizenprijzen op curacao zijn nog steeds zwaar ondergewaardeerd. (50% van de prijzen op Bonaire B.V.)