• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de Bon Futuro is gisteren een noodtoestand afgekondigd om betere controles uit te voeren bij iedereen die de gevangenis betreedt. Dat maakte de Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba gisteravond bekend in een speciale persconferentie.

Volgens Jacoba is nog steeds niet de veiligheidssituatie bereikt die het ministerie voor ogen heeft. Geprobeerd wordt de dertig bewakers uit Nederland die nu worden ingezet om de gevangenismuren te bewaken, langer te laten blijven dan hun geplande verblijf tot 1 september. De noodtoestand duurt zeker tot 31 december. Daarna wordt gekeken of verlenging nodig is.

Grondige schoonmaak

De maatregel volgt op een aantal recente incidenten. In juni hield de Bon Futuro een grote schoonmaakactie waarbij bewakers veel wapens, telefoons en drugs aantroffen. Vorige week stuitte de politie nog op een lucratieve handel in drugs en mobieltjes. Hiervoor werden onder anderen twee ambtenaren gearresteerd.

Minder belminuten
Tijdens de persconferentie stond Jacoba uitgebreid stil bij het belsysteem. “Deze grenzeloosheid kan niet doorgaan. Niemand weet met wie ze bellen”, sprak de minister. In de gevangenis zijn 80 telefoons beschikbaar waarmee gevangenen met iedereen mogen bellen, zonder dat bekend is met wie ze bellen. Na de noodtoestand mag een gevangene maximaal tien minuten per week bellen. De gedetineerden krijgen een persoonlijke code. Als de gevangenen willen bellen, moeten ze het nummer doorgeven aan de bewaker, waarna diegene het nummer draait. Bellen met de mobiele telefoon is sowieso verboden.


 


Ook minister Jacoba werd gecontroleerd

www.versgeperst.com