• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

koraal.jpgCURAÇAO – Het koraal in Curaçao is door de tropische storm Omar waarschijnlijk ernstig beschadigd. Op plekken als Boca Sami, Piscaderabaai en Caracasbaai is de onderwaterwereld naar alle verwachting aangetast. Dat heeft de Carmabi Foundation bevestigd. “Dit is een keiharde klap voor de natuur op Curaçao”, aldus DeBrot van Carmabi. 

De beschadigingen zijn over de hele zuidkust van Curaçao merkbaar. Met name het ondiepe rief, tot 10 a 15 meter diep heeft de zwaarste klappen gekregen. DeBrot: “We zijn nog niet het water ingeweest, want het is nog te ruw en te troebel, maar we verwachten dat de schade erger is dan in 1999 toen Lenny hier huisde.” Dieper dan 15 meter is het koraal naar verwachting niet of nauwelijks beschadigd.

Het koraal was volgens DeBrot al reeds verzwakt door menselijke invloeden en daardoor was het extra breekbaar. “Het koraal is in de loop van de jaren zwakker geworden door de algen, die op haar beurt weer veroorzaakt worden door vervuiling en visserij.”

6 reacties op “Koraal ernstig beschadigd”

 1. @ Simone.

  Bedankt voor je reactie. Het woord ‘verwoest’ was misschien niet helemaal goed gekozen. We hebben onze woordkeuze aangepast.

 2. Ik stel voor dat we eerst een uitgebreid onderzoek doen naar de schade die verricht is alvorens te informeren dat ons koraal volledig verwoest is. Curacao staat bekend om haar duiktoerisme en hier schrik je duiktoeristen mee af. In ieder geval helpt het ons niet als ze een keuze gaan maken voor hun volgende duikbestemming.

 3. Beetje voorbarig van carmabi : ze bevestigen dat het koraal is verwoest , alleen zijn ze nog niet in het water geweest !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

 4. Laten we niet te voorbarig zijn en conclusies trekken zonder dat er nog maar iemand het water in is geweest. De Noordkust krijgt regelmatig deze grote golven te verduren en het koraal is daar dieper dan 4-5 meter nog prima in orde. Ik verwacht derhalve dat het koraal op de normale duikdieptes tussen de 8 en15 meter nog even mooi is als daarvoor. Een duikvakantie is dus nog steeds de moeite waard!

 5. wij wensen jullie veel sterkte
  om dit weer op te bouwen
  het zal wel weer even duren
  jammer van dat mooie koraal
  volgend jaar hopen wij het weer te kunnen bewonderen
  leny kerkhof kerste

 6. Beste ABC-ers,

  Het was precies waar we hier in Nederland bang voor waren toen we de eerste berichten over Omar vernamen.. We komen graag ieder jaar naar ABC om te snorkelen, te duiken en van de gezelligheid mett muziek en de cultuur te genieten. Balen.

  In november en/of februari a.s. maken we er dan maar een werkvakantie van, om te helpen e.e.a weer op te bouwen. Sterkte en tot later.