• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Desi Bouterse gaat na zijn inauguratie als president van Suriname publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden. Dat heeft zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye, woensdag tegen Radio 1 gezegd.

Meye helpt mee aan de voorbereidingen voor een massabijeenkomst op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Hij zegt zeker te weten dat Bouterse de nabestaanden en alle andere mensen om vergeving zal vragen.

Inauguratie
De datum van de bijeenkomst staat nog niet vast. Volgens Meye is na de inauguratie het juiste moment, omdat hij destijds in de functie van legerleider betrokken zou zijn geweest bij de moorden. Enkele jaren geleden bood Bouterse al eens zijn verontschuldigingen aan voor de moord op vijftien vermeende tegenstanders van zijn militaire regime.

Tragische vergissing
Advocaat Gerard Spong, die zeven jaar lang de Surinaamse regering adviseerde over het proces, zei niet onder de indruk te zijn van Bouterse zijn voornemen. Ook moeten we ‘eerst even afwachten wat hij gaat zeggen’. Volgens Spong is de verkiezing van Bouterse tot president ‘een tragische vergissing van Suriname’.

Proces
In 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol bij de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver kwam Bouterse bij geen enkele zitting opdagen. De verwachting is dat de contacten met het buitenland moeilijker worden met een president die voor drugshandel veroordeeld is en verdacht wordt van betrokkenheid bij het uit de weg ruimen van politieke tegenstanders.

Straf uitzitten
Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, heeft afgelopen maandag te kennen gegeven dat Bouterse alleen welkom is in Nederland om zijn straf uit te zitten.  De oud legerleider moet nog een straf van 11 jaar in  Nederland uitzitten voor zijn betrokkenheid bij illegale handel in verdovende middelen.

www.versgeperst.com