• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Bestuurscollege (BC) moet ervoor zorgen dat de raffinaderij zich aan de vergunning houdt. De Isla moet zich aan de luchtkwaliteitsnormen houden. Dat is het vonnis van de rechter. Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) had een rechtszaak aangespannen tegen de Isla en heeft nu ook in hoger beroep gewonnen.

SMOC is al sinds 2005 aan het procederen tegen de Isla. Het BC was volgens de rechter toen al verplicht een einde te maken aan de overschrijding van de normen. Toen kregen ze echter de tijd om een nieuwe analyse te maken. De Isla ging in beroep omdat het bedrijf meende dat het niet eenzijdig aan de luchtkwaliteitsnormen gehouden kon worden. De hoeveelheid zwaveldioxide zou op leefniveau lager zijn dat de rechter had berekend. Het Bestuurscollege had deze zomer al geschikt met de rechter, en was van plan om de metingen uit te gaan voeren. Uit onderzoek van deskundigen van de Universiteit van Wageningen en Utrecht bleek dat de norm in 36 dagen twaalf keer was overschreden.

Gevolgen BC
“Het BC moet binnen vier maanden officieel besluiten of het de Isla aan de vergunning laat houden”, vertelde  Smoc-advocaat Sandra in het Veld  tegen het Antilliaans Dagblad. Dat lijkt een formaliteit, want het BC heeft tijdens de behandeling van het hoger beroep herhaaldelijk aangekondigd dat het van plan is om de vergunning te gaan handhaven en twee nieuwe meetstations aan te schaffen. Het Bestuurscollege heeft daarover ook afspraken gemaakt met Staatssecretaris Ank Bijleveld. Wat de gevolgen zijn als het BC dat toch niet doet, is nog niet duidelijk.

Normen
In een eerder vonnis heeft de rechter de olieraffinaderij veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 75 miljoen gulden per jaar, als blijkt dat de uitstoot van de Isla hoger is dan de toegestane norm van 80 microgram/m3 zwaveldioxide (SO2) per jaar. Dit is in  2010 waarschijnlijk nog niet het geval, omdat de BOO en Isla maanden hebben stilgelegen.  Als de Isla op dezelfde sterkte blijft vervuilen, worden ze naar alle waarschijnlijkheid pas na 2011 beboet.

 

www.versgeperst.com