CURAÇAO – Leerkrachten moeten normaal om de vijf jaar bijgeschoold zijn. Zo niet, dan mogen ze officieel niet meer voor de klas staan. Nu blijkt dat er geen omscholing heeft plaatsgevonden de laatste jaren. Ontslag? Nee. Minister Leeflang biedt een oplossing.
“In het wetboek staat dat leerkrachten van het funderend onderwijs binnen een periode van vijf jaar bijgeschoold moeten zijn. Deze regel is onderdeel van vernieuwingen in het funderend onderwijs. Die vernieuwingen zijn gestart in 1998,” legt Leeflang vandaag uit tijdens een persconferentie. “De doorvoering is nu afgerond, maar de bijscholing van de docenten echter niet.”
Ontslag
In het wetboek staat dat een docent die niet op tijd bijgeschoold is, ontslagen moet worden. Ze geven namelijk les op een niveau waarvoor ze niet bevoegd zijn. “Ontslag voor de leerkrachten willen we niet. Het is namelijk wel duidelijk dat ze goed zijn in wat ze doen,” verduidelijkt Leeflang. De minister ziet zelf twee mogelijke uitkomsten. “We kunnen de ouders en scholen vertellen dat er wel les gegeven wordt, maar dat dit zonder bevoegdheid gebeurd. Een andere optie is de docenten erkenning geven voor hun eigen ontwikkeling.”
Zwemmen
De minister kiest voor de laatste oplossing. “Ik vergelijk het met zwemmen,” legt Leeflang uit. “Stel je kunt niet zwemmen en toch gooi ik je in het diepe. Je verdrinkt niet en weet boven te blijven. Dan kan ik toch niet zeggen dat je niet kan zwemmen? Misschien dat er nog wat verbeterpunten zijn, maar je diploma heb je al wel verdiend. Je hebt het jezelf aangeleerd. Zo zie ik het ook bij de docenten. Ze geven immers goed les, dit is uit onderzoek gebleken.”
Bijscholen
Zodra de leerkrachten de erkenning voor hun niveau wel hebben gekregen, gaat er pas een nieuwe periode van vijf jaar in. “Dan moeten de docenten er dus wél voor zorgen dat ze worden bijgeschoold,” zegt Leeflang. Volgens de minister is de omscholing voorheen niet goed gegaan vanwege meerdere oorzaken. “Er was te veel onduidelijkheid over onder andere de deadline voor het bijscholen.”
Kosten
De financiering van de bijscholing hoeven de docenten niet uit eigen zak te betalen. “Ze krijgen namelijk met de jaren meer betaalt, omdat er van ze verwacht wordt dat ze bijscholen om op hoger niveau les te geven,” aldus Leeflang.