• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De spanning liep hoog op tijdens én na de WK-finale op het Wilhelminaplein. Na de wedstrijd onstonden verschillende vechtpartijen. Zo kreeg een groep van de krijgsmacht het aan de stok met Spaanse ‘supporters’ die hen uitdaagde met een vlag voor hun neus. De politie loste enkele waarschuwingsschoten.

Stenen en bierflesjes vlogen door de lucht en de honderden bezoekers vluchtten massaal naar binnen bij de cafés en panden aan het plein. Na een paar minuten was het Wilhelminaplein leeggelopen en stonden de voetbalfans verschrikt naar buiten te kijken. Tientallen bezoekers gingen met elkaar op de vuist. Enkele personen raakten gewond en één man werd met ernstige verwondingen en hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht, waar hij door de politie werd ondervraagd.

Spanning
‘Hoe kan dit zo uit de hand lopen?’ vroegen veel supporters zich af. Jeroen Verstegen, manager van Pleincafé Wilhelmina: “Die groep ‘Spanje fans’ had niets met voetbal. Ze kwamen puur voor sensatie.” Het wapperen van de Spaanse vlag voor de neus van de Nederlandse supporters bleek de druppel. Ook op het terras van Wilhelmina hadden verschillende bezoekers al rond 10.00 uur een plaatsje bemachtigd, terwijl de wedstrijd om 14.30 uur begon. Uren van tevoren zaten verschillende fans al aan het bier in de brandende zon. Dit zorgde volgens Verstegen ook voor een hoop problemen. Het personeel van Wilhelmina voelde de spanning tijdens de wedstrijd al aan en vroeg om politieversterking. “Al staat er maar één agent, dat schrikt toch af. Maar er kwam niemand”, aldus Verstegen.

www.versgeperst.com