CURAÇAO – Een aantal studenten van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) twijfelt of zij hun studie nog kan betalen. De studenten krijgen ineens twee derde minder geld dan voorgaande jaren. Waardoor komt dat nou?
“Studenten komen in opstand, omdat ze bang zijn dat zij hun studie niet meer kunnen betalen,” zegt Gerineldo Job, hoofd afdeling toekennen bij de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). “Na vijf jaar krijgen zij namelijk geen prestatiebeurs van duizend gulden meer. Ze mogen alleen nog maar 540 gulden lenen. Dan houden ze nog maar één derde van hun inkomen over om de studie te betalen.” Het collegegeld voor de UNA bedraagt 3000 gulden per jaar. Daar bovenop komen ook kosten van boeken en vervoer.
Hogere lening
De studenten willen na vijf jaar het bedrag lenen, dat ze eerst als prestatiebeurs kregen. Het gaat om één vierde van de studenten van de UNA, die in 2004 of 2005 met hun opleiding begonnen. Op dit moment wordt er onderzocht welk bedrag de studenten echt nodig hebben. Daarbij wordt ook onderzocht of het haalbaar is om dit bedrag uit te betalen. “Eigenlijk willen wij liever niet dat de studenten dit bedrag gaan lenen, omdat wij hen dan opzadelen met een hogere schuld,” zegt Job.
Meer verschillen
De hoogte van studiefinanciering verschilt per student. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het inkomen van de ouders en of ze thuis- of uitwonend zijn. Bij studenten van de UNA speelt er meer. Studenten die voor het jaar 2006 begonnen met hun opleiding krijgen meer geld dan nieuwe studenten. Ook al zijn de inkomens van de ouders hetzelfde. “De oorzaak hiervan is dat Nederland in 2004 gestopt is met het betalen van studiefinanciering,” vertelt Job. “De Nederlandse Antillen en SSC namen die taak over. Vanaf dat moment werd het ingewikkeld.”
Minder geld
“De verschillen zijn erg groot, de nieuwste groep studenten krijgen het minst geld. Zij krijgen maar 330 gulden prestatiebeurs en mogen 400 gulden lenen per maand, een totaal van 730 gulden per maand. Vergeleken met studenten die één of twee jaar eerder zijn begonnen met studeren krijgen zij dus 810 gulden minder,” verklaart Job. Het gaat hierbij om meer dan de helft van de studenten van de UNA, die vanaf 2006 begonnen met hun opleiding. “Deze regeling geldt ook voor de studenten van andere HBO-opleidingen. Het is een groot probleem,” aldus Job.
Toekomst
Er wordt een oplossing gezocht voor studenten die na 2006 zijn begonnen. “Er kan alleen nog niets aan veranderd worden, omdat het geld dat hiervoor gebruikt wordt, afhangt van de toekomstige schuldsanering van Curaçao.” Dat verandert wanneer Curaçao autonoom wordt. “Het Ministerie van Onderwijs heeft wel de regeling getroffen dat wanneer studenten hun propedeuse halen in één jaar, ze het collegegeld van dat jaar terugkrijgen,” vertelt Job.