• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een slimme zet levert Desi Bouterse waarschijnlijk het Surinaamse presidentschap op. De Mega Combinatie van Bouterse sloot een samenwerking met de A-Combinatie van Ronnie Brunswijk. Hierdoor haalt de ex-rebellenleider toch nog de meerderheid.

De Megacombinatie haalde tijdens de verkiezingen in mei 23 zetels, de A-Combinatie 7. Door de samenwerking heeft Bouterse 30 van de 51 zetels, genoeg dus voor de meerderheid in het parlement. Eerder leek een samenwerking tussen de twee partijen nog ver weg. De A-combinatie ging in zee met de partij van president Venetiaan. Nadat er een vertrouwenscrisis was ontstaan, besloot Brunswijk die samenwerking te verbreken.

Volksvergadering 
Bouterse en Brunswijk tekenden in het geheim een samenwerkingsovereenkomst. Dit nieuws werd via de lokale radio bekendgemaakt. Als Bouterse in het parlement toch niet wordt gekozen als president omdat hij de tweederde meerderheid (34 stemmen) niet heeft gehaald, valt de beslissing in de verenigde volksvergadering. Hierin nemen ook regionale organen deel. Van de 919 stemmen heeft Mega Combinatie er 507 en A-Combinatie 132. Dit betekent dat Bouterse in de volksvergadering zo goed als gekozen is.

Decembermoorden
In Suriname loopt nog steeds een proces tegen de voormalig legerleider in verband met de Decembermoorden. Vijftien Surinaamse militairen, journalisten en vakbondsleiders werden in de nacht van 7 op 8 december 1982 opgepakt en vermoord in Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van de junta van legerleider Desi Bouterse. In Nederland moet Bouterse nog een celstraf van elf jaar uitzitten wegens drugssmokkel.

www.versgeperst.com