• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

DEN HAAG – Antillianen in Nederland geven aan dat het onduidelijk is wat de staatkundige vernieuwingen nu precies voor hen betekenen. In een voorlichtings-
bijeenkomst van woensdagavond in het Antillenhuis lieten zij hun kritische stem horen.

Minister Roland Duncan van Binnenlandse en Constitutionele Zaken en gedeputeerde Zita Jesus-Leito waren aanwezig in het Antillenhuis in Den Haag om informatie te geven rondom 10-10-10. Zij werden daarbij bijgestaan door oud-premier Camelia-Römer, oud-premier Etienne Ys en door adviseur Land Nederlandse Antillen Theo Caris.

Kritische vragen
Uit het publiek kwamen veel vragen over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Hierbij liepen de gemoederen hoog op. Iedereen wilde zijn prangende vragen stellen en discussies met politici werden niet uit de weg gegaan. Zo waren er vragen over oudere Antillianen die terug willen naar hun geboorteplek en over de nieuwe munt die er gaat komen. Ook wilde iemand weten hoe het zit met de belastingverschillen tussen de autonome landen en de BES-eilanden.

Maak het concreet
Meerdere mensen uit het publiek waren het over eens dat de communicatie over de staatkundige vernieuwing beter moet. “Het is allemaal zo vaag, er moet concreter gecommuniceerd worden naar Antillianen in Nederland. Doe het in het Papiaments en laat de gewone man en vrouw weten wat het nu precies voor hen betekent. Simpele vragen als: Hoe verhoudt het met mijn portemonnee? Er is een te hoog abstractieniveau.”

11-10-10

Gedeputeerde Jesus-Leito en minister Duncan benadrukten dat Curaçao voor grote uitdagingen staat, vooral na 10 oktober 2010. Duncan: “Het is 99,9 procent zeker dat we 10-10-10 gaan halen. De echte uitdaging begint 11-10-10, maar we hebben er vertrouwen in.” Jesus-Leito: “Wij stellen het niet mooier voor dan het is. Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het land Curaçao. Ook de mensen die het in Nederland zo goed hebben, moeten mee komen helpen. We moeten het land samen gaan maken.”

Consensusrijkswetten
De voorlichtingsbijeenkomst werd gehouden een dag nadat de Consensusrijkswetten werden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Het goedkeuren van deze wetten is een cruciale stap richting het halen van 10-10-10. Om de Antillianen zo goed mogelijk in te lichten over de staatkundige vernieuwing, organiseert het Antillenhuis samen met andere Antilliaanse organisaties nog een extra aantal voorlichtingsbijeenkomsten.

www.versgeperst.com