• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba moest afgelopen weekend vier keer in actie komen. Het waren vier heel verschillende reddingsacties, maar ze werden allen succesvol uitgevoerd.

De kapitein van vrachtschip ‘Balsa 72’ zond vrijdag een noodsignaal uit. Hij had aan boord een hartaanval gekregen en had dringend medische hulp nodig. Het vrachtschip bevond zich in de buurt van Puerto Rico. Hierdoor besloot het RCC van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba contact op te nemen met het RCC van San Juan om de medische evacuatie uit te voeren.

Hoofdwond
Diezelfde dag zond ook de tanker ‘Indigo Felicity’ ten zuidwesten van Curaçao een verzoek uit tot medische hulp. Een bemanningslid had medische hulp nodig in verband met een ernstige hoofdwond. Het RCC alarmeerde de reddingsbrigade Citro en ambulancedienst CEMS, zodat zij hulp konden verlenen aan het gewonde bemanningslid. De Citro wist met twee vaartuigen en een medisch team ter plekke eerste hulp te verlenen. Aan wal stond een ambulance klaar die de man naar het Sehos heeft overgebracht. 

Internationale samenwerking
Zaterdag werd een mooie samenwerkingsactie uitgevoerd. Fort de France, het Franse RCC, ontving een noodsignaal van een Nederlands schip dat vermoedelijk vaarde binnen de Venezolaanse territoriale wateren. Fort de France, het RCC van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en het Venezolaanse Rescue Centre werkten nauw samen en konden zo het schip lokaliseren en veilig stellen. Het bleek achteraf om loos alarm te gaan. 

Uit koers 
Het motorvaartuig ‘Flota Sub’ raakte uit de koers op zijn reis van Venezuela naar Aruba. De kapitein kon echter geen positie doorgeven, omdat hij geen beschikking had over GPS en geen land of andere vaartuigen zag om zich te kunnen lokaliseren. Het RCC ging direct over tot actie en liet de kapitein succesvol aan de hand van zijn kompas de tegenovergestelde koers varen. Het motorvaartuig kwam weer op koers en kon de reis naar Aruba veilig voortzetten.

www.versgeperst.com