• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In 2003 werd er een energiecentrale opgeleverd op Curaçao. Deze centrale, BOO, levert energie aan de Isla raffinaderij. Nu, zeven jaar later, levert de centrale dit nog steeds, maar niet voldoende. De machines zijn verouderd en er zal moeten worden geïnvesteerd.

“Iemand moet de BOO gaan besturen”, legt Peter van Leeuwen, voorzitter van Stichting Schoon Milieu op Curaçao uit. “De Isla wil dit doen, maar niet verantwoordelijk zijn voor de uitstoot. Dit zou namelijk betekenen dat de uitstoot van de Isla boven de toegestane tachtig microgram per kubieke meter komt.”

Vervuiling
De voorzitter vertelt verder: “De BOO heeft altijd als eerste taak de levering van energie aan de Isla gehad. Als hierna nog energie overblijft, wordt dit gebruikt voor de bevolking. Het idee om de BOO op te richten kwam ooit van de raffinaderij. Op deze manier gaat een deel van hun vervuiling via de BOO, die van een andere eigenaar is, de lucht in.”

Uitkopen
“De BOO is nu voor 49 procent van de overheid, de overige 51 procent is in de handen van Japanse banken. Deze banken willen niet investeren in de centrale. De overheid zal de banken dus moeten uitkopen en de centrale zal door iemand bestuurd moeten worden. De Isla doet dit natuurlijk graag, want zij zijn afhankelijk van de centrale, maar willen niet verantwoordelijk zijn voor de vervuiling. Een vervuiling die in werkelijkheid dus hun eigen vervuiling is”, aldus Van Leeuwen. De rechtbank moet nu gaan beslissen wat er in de toekomst met de BOO gaat gebeuren.

www.versgeperst.com