CURAÇAO – Antilliaanse jongeren vertrekken vanwege studie of werk naar Nederland. De media schrijven negatief over de jongeren. Criminaliteit, laksheid en geen aanpassingsvermogen wordt ze verweten. Wat vindt de Antilliaan op Curaçao hiervan?
“Taal. Dáár ligt het probleem”, vindt de 50-jarige Helen Piar. “Vroeger was het anders. In mijn tijd kregen we Nederlands op school. Daardoor was het minder moeilijk om je aan te passen in Nederland. Jongeren onder de 25 jaar spreken tegenwoordig slecht Nederlands, omdat ze Papiaments op school krijgen” , legt Piar uit. “Een volledige inburgering, met taalcursus, zou een goede oplossing zijn. Dat betekent dan natuurlijk wel, dat de Nederlanders hier óók Papiaments moeten leren.”
Aanpassen
“Criminelen, die heb je overal. Dit ligt niet aan een cultuur, maar aan persoonlijkheden”, is de mening van een 71-jarige verkoopster in de Plasa. “Je moet je willen aanpassen en open staan voor dingen, wanneer je in een vreemd land bent. De taal leren is daarbij heel belangrijk. Wanneer je de taal niet spreekt, begrijpt namelijk niemand je. Dit frustreert natuurlijk en dát leidt dan tot agressie”, legt de verkoopster uit. Ze vindt de reputatie van de Antilliaanse jongeren erg jammer. “Familie van mij woont al 40 jaar in Nederland. Ze hebben het heel erg naar hun zin. Ik begrijp niet waarom het nu mis moet gaan.”
Opvoeding
“Mijn diploma halen is wat ik in Nederland zou doen”, vertelt de 15-jarige Naomi Senior. “Gebrek aan opvoeding is het probleem van criminele jongeren”, vindt ze. Haar oma valt haar bij. “De jongeren met problemen in Nederland waren hier al drop-outs. Ze zijn meestal opgegroeid zonder ouders en hebben het moeilijk. Zowel op de Antillen als in Nederland hebben ze begeleiding nodig”, besluit de 75-jarige Edithe Senior. “Ik ben er zelf niet bang voor, dat ik mij niet kan redden in Nederland. Op school volg ik namelijk bijna al mijn vakken in het Nederlands”, vertelt kleindochter Senior trots.