• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Onopvallend winkelen kan bijna niet meer. Verkopers, camera’s, beveiligers, klanten. Allemaal kijken ze je nieuwsgierig aan. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de beveiliging en oplettendheid van kledingwinkels in Punda?

Het is aan de winkeleigenaren zelf in hoeverre hun winkel beveiligd wordt. “In mijn winkel hangt geen camera en er staat ook geen bewaker. Dat kost mij teveel geld. Toch vertrouw ik erop dat er niets zal gebeuren”, vertelt een winkeleigenaar die liever anoniem blijft. “Er staat altijd genoeg personeel in de winkel. Daarnaast hebben de winkels links en rechts van mij beiden een camera hangen. Alles wat er op straat gebeurt, is daarop te zien. Ook de beveiligers die in Punda patrouilleren letten goed op.”

Overzicht
“In mijn winkel hangt een camera en een kastje van Securitas”, vertelt meneer Saif, de eigenaar van Best of Curaçao. “Je kunt niet altijd zien wat er in elk hoekje van je winkel gebeurt. Een camera helpt voor het overzicht. Ik zit hier nu drie jaar en heb nog nooit problemen gehad.” Veel winkeliers vinden Punda een prettige locatie voor hun winkel. “Er lopen op ieder tijdstip bewakers van Securitas op straat, ook in de avond,” legt mevrouw Josephina van Talk of the Town uit. “Het is altijd druk door de winkelende mensen en iedereen let een beetje op elkaar. Wel hebben wij een camera. Dit is voor onze eigen veiligheid en het overzicht in de winkel.”

Bewakers Securitas
Tussen de winkelende mensen loopt bewaking op straat. Deze bewakers, gekleed in het blauw, zijn afkomstig van Securitas. “Onze bewakers kom je in heel Punda tegen. Ze houden de boel op straat goed in de gaten”, vertelt Securitas vertegenwoordiger Silvani. “Winkeleigenaren in Punda kunnen zich bij ons aanmelden voor een alarmsysteem. Wanneer er iets gebeurt, hoeven ze alleen maar op een knopje te drukken. Onze beveiligers komen er dan meteen aanrennen.”

Winkelbewaker
De beveiligers spot je niet alleen op straat, een aantal winkels heeft ook een beveiliger bij de ingang staan. Een winkeleigenaar kan er voor kiezen iemand in te huren die in de winkel staat. Die bewaker houdt dan een oogje in het zeil en kan snel de politie inschakelen wanneer er iets gebeurt. “Mensen kunnen een personeelslid neerzetten voor het overzicht of iemand van mijn bedrijf inhuren die alles controleert”, vertelt George Mitri, directeur van Security Solutions.

Security Solutions
Van Security Solutions staan nu acht mensen in diverse winkels naast de ingang als bewaker. “De aanvragen blijven binnen komen. Een bewaker in je winkel geeft toch een veilig gevoel”, aldus Mitri. “Wanneer er iets gebeurt kunnen mijn bewakers de dader pakken en de politie bellen. Wel moet ik Securitas nageven dat ook zij snel bijspringen. Uiteindelijk letten we allemaal op elkaar en helpen we wanneer dat nodig is.”

1 reactie op “Winkelen in Punda onder toezicht”

 1. De huidige camerasystemen zijn tegenwoordig uitgerust met een netwerkaansluting, zodat de beelden ook op afstand bekeken kunnen worden via internet. De moderne systemen (DVR Digital Video Recording) slaan 24/7 beelden op een harde schijf en men kan, afhankelijk van het systeem, tot wel 2 weken terug kijken.

  Daarnaast heeft een systeem de mogelijkheid tot motion detection, dwz dat de camera bewegingen kan signaleren en dan een alarm kan verzenden via het systeem.

  Tegenwoordig zijn deze systemen niet meer zo kostbaar als een paar jaar geleden. Ook de techniek heeft niet stil gestaan, had je vroeger een grote video recorder staan met een kast er naast om de verschillende camera’s te bedienen, is het tegenwoordig niet groter dan een dvd speler.
  Ook de moderne camera’s zijn nu met 1 hand te tillen en ga je niet meer door je rug vanwege het gewicht.

  Afhankelijk van het doel van de camera moet er gekeken worden welk type er gebruikt wordt in welke omgeving. Denk maar eens aan vadaal bestendige camera’s, of camera’s die voornamelijk snachts beelden moeten registreren.
  Of verborgen camera’s die onopvallend weggewerkt zijn in dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals een klok, stopcontact of rookmelder….

  Kijk maar eens goed om je heen als je door Punda heen loopt of een winkel bezoekt, er hangen meer camera’s dan je je beseft!