• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Studenten civiele techniek aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) doen onderzoek naar twee wijken. De ruim 20 studenten kijken naar het ontstaan, de ligging, de bouw, de inwoners en de problemen van de wijken Gibraltar en Rooi Santu.

Gegevens achterhalen blijkt soms lastig op het eiland. Eigendom van grond, bouwakten en de registratie van het aantal bewoners gaan vaak verloren in de tijd. Daarom gaf de UNA de vierdejaars studenten de opdracht een analyse van Gibraltar en een gedeelte van de wijk Rooi Santu te maken. De gegevens die de studenten verzamelen zullen voor diverse bouw- en hervormingsplannen op het eiland gebruikt worden. Met meetlinten, camera’s en notitieboekjes duiken ze de wijken in.

Rooi Santu
“Toen ons over de opdracht verteld werd, leek het een lastige maar zeer interessante opdracht”, vertelt Jonathan Puter. Hij heeft de leiding over de groep in Rooi Santu. “Zelf kom ik uit Rooi Santu, maar ook voor mij is alle informatie nieuw.” Samen met tien medestudenten onderzoekt hij onder andere de ligging van de huizen in Rooi Santu, het aantal inwoners ervan, het ontstaan van de wijk en de woonomstandigheden.

Bewoners
“Om aan informatie te komen gaan wij met een klein groepje de wijk in”, legt Shemaih Martha uit. “We lopen langs de huizen en zoeken contact met bewoners die we vanaf de weg zien.” Sommige bewoners willen graag hun verhaal aan de studenten kwijt terwijl anderen ze vlug doorverwijzen naar een buurman verderop. “We hebben met een vrouw gesproken die al 25 jaar in de wijk woont. Zij vertelde ons hoe het toen in de wijk was en hoe het nu is”, vertelt Shannon Pandt. “Het is hier crimineler dan het vroeger was. Een 72-jarige bewoner vertelde dat hij de wijk nu Rooi Dief noemt in plaats van Rooi Santu.”

Juiste informatie
“Soms is het lastig om de juiste informatie te vinden. Zo zegt de één dat de naam Rooi Santu is bedacht omdat er een soort beekje met rood zand om de wijk loopt. Terwijl een andere bewoner vertelt dat de Spanjaarden de naam bedacht hebben tijdens hun bezetting”, vult Vyrnalies Thode aan. “Voor sommige informatie moeten we dus bij de bibliotheek zijn of in registers zoeken.”

Ontwerp
Voor de analyse van de wijken krijgen de studenten zeven weken de tijd. Ze presenteren na de afronding hun bevindingen in een PowerPoint presentatie. De UNA zorgt dat de informatie bij de juiste instanties en personen terecht komt. “Na de presentatie krijgen we zeven weken voor het maken van een ontwerp. Het gaat om een ontwerp van Rooi Santu, maar dan verbouwd. Het wordt dus een voorstel van hoe de wijk er ook uit kan zien”, vertelt Puter enthousiast.

www.versgeperst.com