CURAÇAO – Minister-president Emily de Jongh-Elhage laat zich niet uit het veld slaan door de afwijzing van de Staatsregeling. “Ik ben een sportswoman en geef nooit op”, vertelde de premier na afloop van de videoconferentie van de Stuurgroep Staatkundige Veranderingen.
“De tegenstemmers stemmen tegen Curaçao”, vervolgde De Jongh-Elhage. Volgens de minister-president is het debat uitgelopen op een politiek spel. ”Het is zonder reden afgekeurd. Als je de oppositie hun zin had gegeven, hadden ze alsnog tegen gestemd.” De kritiek van de oppositie dat een regeling om veroordeelde en verdachte Statenleden of ministers uit hun ambt te zetten in de staatsregeling ontbreekt, wuift De Jongh-Elhage weg. “Nederland heeft ons juist geadviseerd om het niet op te nemen in de Staatsregeling. We willen het opnemen in de Landsverordening.”
Marathon
De premier was zichtbaar teleurgesteld over afwijzing van de Staatsregeling tijdens de marathonzitting. “Het is hier op Curaçao nog nooit zo goed gegaan. Ik zou het heel erg vinden als het allemaal niet meer doorgaat. Ik respecteer de stem van de bevolking, maar het zou enorm jammer zijn als het mis gaat. We zijn nog nooit zo ver gekomen.” De minister-president was tijdens de marathonzitting tot zo’n 5 uur ‘s ochtends in de weer met het telefonisch overleg. “Het debat was niet mooi en niet inhoudelijk. De oppositie lijkt overal tegen te zijn en er ook tegen te blijven, maar het debat moest wel georganiseerd worden vanwege de grondwet.”
Video-overleg
Het politieke video-overleg tussen de premier, staatssecretaris Ank Bijleveld, gedeputeerde Zita Jesus-Leito en de Sint Maartense gedeputeerden William Marlin en Xavier Blackman ging maandag volgens planning gewoon door. Minister van Justitie Magali Jacoba en De Jongh-Elhage lieten tijdens de persconferentie na afloop van het overleg weten dat de voorbereiding voor 10-10-10 in ieder geval wel op schema ligt. In juli moet het plan van aanpak voor de politie en het gevangeniswezen af zijn.