• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Sehos verkeert in financiële problemen. De schuld bedraagt ruim 100 miljoen gulden. Daar bovenop kwam vorige week het bericht dat de rechter heeft bepaald dat het ziekenhuis moet opdraaien voor de kosten van onverzekerde en niet betalende patiënten.

Om deze problemen zover mogelijk tegen te gaan, presenteerde het Sehos donderdag een saneringsplan aan de Staten om tot 2012 jaarlijks 14 miljoen gulden te bezuinigen. Het ziekenhuis wil vooral snijden in de overuren en kledingkosten voor de werknemers.

Win-lose
Tijdens het kort geding van vorige week dinsdag werd bepaald dat niet het Land- en Eilandgebied, maar het Sehos zelf moet opdraaien voor de kosten van de niet betalende patiënten. Een kostenpost van miljoenen guldens. Sehos-directeur Javier Hernandez: “We respecteren de uitslag, maar dit is wel een win-lose situatie. De gevolgen van dit kort geding zijn uiteindelijk voor de patiënten en dat mag zeker niet gebeuren. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we straks geen geld meer hebben om zorg te bieden aan onze patiënten. Ik wil juist een win-win situatie.”

Renteverlaging
Volgens Hernandez kan het op deze manier niet verdergaan. “Onze financiële lasten zijn veel te hoog. De overheid bepaalt de tarieven, maar deze zijn veel te laag.” Door de hoge schulden ligt bovendien het gevaar op de loer van personeelsstakingen en dat is volgens de directeur ‘een grote ramp.’ “Als we in problemen komen met de cash-flow, kan het zo zijn we de salarissen niet op tijd kunnen betalen. Dit kan er ook toe leiden dat bepaalde geneesmiddelen niet verkrijgbaar zijn.”

Donatie
Hernandez komt met drie voorstellen om de financiële lasten nog verder te verlichten. “De Nederlandse of Antilliaanse overheid zou ons een donatie kunnen doen. Of we zouden met de overheid kunnen afspreken om een lening af te sluiten tegen een rente van 3 in plaats van 7 procent.”

Nieuw ziekenhuis
Vorige maand werd bekend dat het nieuwe ziekenhuis aan de Jan Noorduynweg, dat het huidige Sehos moet vervangen, in 2015 gebruiksklaar moet zijn. In die tussentijd voert het bestuur van het Sint Elisabeth Hospitaal regelmatig overleg met Fundashon Hospital Nobo (FHN) om te voorkomen dat de aankomende investeringen ook bruikbaar zijn voor het nieuwe ziekenhuis. “Dat wordt nog een hele verhuizing”, voorspelt Hernandez. “Het is niet zomaar een verhuizing. Naast alle apparatuur moeten ook de patiënten en bedden worden vervoerd. Daar moet nog een heel logistiek plan voor komen.”

www.versgeperst.com